Hoofdmenu openen

Mechelen Mapt β

Wijzigingen

Bruul

94 bytes toegevoegd, 21 jul 2011 18:17
geen bewerkingssamenvatting
[[Bestand:winkelbruul.jpg|thumb|400px|<center>'''De Bruul is zowat de bekendste (winkel)straat van Mechelen''']]
[[Translation]] : Shopping street in Mechelen ==Beschrijving==De '''Bruul''' in [[Mechelen]]is de voornaamste winkelstraat.
==Geschiedenis==
De benaming '''Bruul''' wijst op '''moerassig gebied'''. Voorheen had me het over de ''"Nieuwe Bruul'' " in tegenstelling tot de ''"Oude Bruul'' " (de huidige [[Désiré Boucherystraat]]).
Door de ontmanteling van de '''Vesten''' en de aanleg van de '''stationswijk''' werd de '''Bruul''' in de 19e eeuw een belangrijke verbinding '''tussen het station en het stadscentrum'''. Hierdoor kwamen er meer '''handelaars''' in de straat, bevorderd door de inplanting van '''warenhuizen''' (1910-1921-1936) en '''bioscoopzalen''' (1910-1932). De '''Bruul''' werd op deze manier de winkelstraat bij uitstek, enigszins ten nadele van de [[IJzerenleen]].
(Bron : '''Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen''', deel 9n, p54 e.v.)
==NuHeden==Op de Bruul zijn talrijke filialen van grote winkelketens gevestigd. De straat is volledig '''verkeersvrij dan wel -arm'''verkeersarm. In de Bruul vindt men oa '''o.a. [[Het Bruulcenter]]'''. Deze manier van winkel houden was populair in de jaren '''jaren 70 en '80''' van de vorige eeuw (Kleine winkels in een groot complex, zoals '''City2 in Brussel''') en dit idee vond men ook terug in de '''ondertussen afgebroken [[Euroshopping]] op de [[Botermarkt]]'''.
Dankzij zijn grote commerciële waarde komt deze straat ook voor in het bekende gezelschapspel '''[[Wikipedia:Monopoly|Monopoly]]'''.
==Begin en einde==
'''De Bruul''' begint op de '''[[Grote Markt]] ([[Korte Bruul]])''' en eindigt aan de '''[[Fonteinbrug]]''', op het kruispunt met '''[[De Lange Schipstraat]]'''. Hier begint de '''[[Vijfhoek]]'''.
==Ethymologie==
Een '''Bruul (ook wel Bril, Bruel of Bruil)''' duidde oorspronkelijk een '''afgepaald gebied''' aan. Later bedoelde men er een '''braakliggend en vaak moerassig stuk land''' mee, vaak met '''houtgewas''' begroeid. In de Kempen werd vaak ook gewoon een '''wei''' die dicht tegen de bebouwing lag aangeduid met Bruul. Het woord gaat terug op een Middeleeuws Latijns woord '''Brogilio''', dat waarschijnlijk van '''Keltische''' oorsprong is. De term komt in het '''Nederlandse Taalgebied''' in verschillende regionale vormen voor : '''Bruul, Bruil, Broel''', en waarschijnlijk ook '''Brogel en Breugel'''. Het is een onderdeel van verschillende plaatsnamen, bijv. de '''Broeltorens in Kortrijk, de Bruul in Mechelen'''. Bij '''Groningen''' ligt achter het Stadspark een streek met de naam '''Bruilweering (wering = dijk)'''. Het Latijnse woord Brogilio is ook in het '''Duits (Brühl, Bühel)''' overgenomen, evenals in het '''Frans (Broglie, Breuil)''' en komt ook in die talen in plaatsnamen voor.
==Externe Links==
<gallery>
Afbeelding:Fonteinbrug Bruul.jpg|<center>'''[[Fonteinbrug]] en Bruul'''
Afbeelding:Bruul Hanswijkprocessie 1923.jpg|<center>'''[[Hanswijkprocessie]] in de <br>Bruul anno 1923'''Afbeelding:bruulbrug.jpg|<center>'''Einde van de Bruul <br>aan de [[Fonteinbrug]]'''
</gallery>
==Filmlink==<table border="2"><tr><td width="250" align="center"> <youtube>title=Bruul Mechelenmovie_url= http://www.youtube.com/watch?v=w_fo7ukmRBYembed_source_url= http://www.youtube.com/v/w_fo7ukmRBY wrap = no width=200 </youtube></tr></table><br>
<googlemap version="0.9" lat="51.025336" lon="4.48092" zoom="15">
6#CCFF0000
Controleur, controlegebruikers, emailconfirmed, phantom, rollback, beheerders
12.642
bewerkingen