Hoofdmenu openen

Mechelen Mapt β

Wijzigingen

Wiki

350 bytes verwijderd, 20 dec 2005 11:32
geen bewerkingssamenvatting
De bonte verzameling webdocumenten beheerd door een WikiWiki wordt een "WikiWikiWeb" genoemd, of ook wel kortweg 'wiki'. Dit is een keten van onderling gelinkte hypertekst-documenten en andere tekstschermen op het web, gemaakt door een gebruikersgemeenschap met behulp van het eenvoudig te gebruiken ''Wikiwiki''-gereedschap. Meestal kan iedere bezoeker de inhoud bewerken. U kunt bijvoorbeeld deze pagina bewerken: klik bovenaan maar eens op 'bewerk'!
Het originele ''WikiWikiWeb'' werd ontworpen door [[Ward Cunningham]], die het concept uitvond en er de naam ''Wiki'' aan gaf. Hij was het ook die voor het eerst de ''WikiWiki''-toepassing [[Ward's Wiki]] aan een server koppelde. In navolging daarvan zijn er verschillende andere WikiWikis geprogrammeerd, die gebruikt worden om allerlei WikiWikiWebs te beheren. Er zijn zelfs zoekmachines die verschillende ''Wiki's'' tegelijk doorzoeken, zoals [[MetaWiki]].
=== Toepassing ===
Bij Wikipedia werk je zo in feite samen met iedereen die iets bijdraagt aan deze vrije encyclopedie. Het idee erachter is dat iedereen zijn/haar kennis met iedereen kan delen! Wil je dat niet, dan is Wikipedia misschien niet de juiste plaats voor jou. Vind je het wel een aantrekkelijk idee -- wat let je om ook een bijdrage te leveren? Hoe meer mensen, hoe meer vreugd.... :-)
Zie ook [[Wikipedia:Het unieke van Wikipedia|Het unieke van Wikipedia]], [[Wikipedia:Waarom zou ik meedoen|Waarom zou ik meedoen?]], [[Wikipedia]] en [[Wikipedia:Welkom voor nieuwelingen|Welkom voor nieuwelingen]].
Wil je het eens uitproberen, maar weet je niet goed hoe? Lees dan bijvoorbeeld [[Help:Hoe kan ik meedoen?|Hoe je mee kunt doen]], [[Wikipedia:Uitleg|Uitleg]], [[Wikipedia:Een nieuwe pagina aanmaken|Een nieuwe pagina aanmaken]] en [[Wikipedia:Veelgestelde vragen|Veelgestelde vragen]].
== Wikigemeenschappen op het web ==
* WikiWiki wiki's
** Ward's Wiki
*[[MediaWiki]] wiki's
**[[Wikicities]]
**[[WikiMedia]] projecten
***[[Wikipedia]]
***[[Wiktionary]]
***[[Wikibooks]]
***[[Wikicommons]]
***[[Wikinews]]
***[[Wikisource]]
***[[Wikispecies]]
***[[Wikiquote]]
** [[fr.be:Accueil|Wikinations.be]] (fr)
**[[Disinfopedia]]
**[[Consumerium]]
**[[Wikitravel]]
* [[PhpWiki]]
** [[JuggleWiki]] ([http://www.jugglingdb.com/jugglewiki/])
Anonieme gebruiker