Hoofdmenu openen

Mechelen Mapt β

Wijzigingen

Begijnhofkerk

369 bytes toegevoegd, 23 nov 2010 19:41
geen bewerkingssamenvatting
==Beschrijving==
De '''Begijnhofkerk''' in [[Mechelen]] is een [[Wikipedia:Barokke architectuur|barokke]] kerk gelegen in de '''[[Nonnenstraat]]'''.
Met de bouw van deze kerk, gewijd aan '''Sint-Alexius en Sint-Catharina''', werd begonnen in 1629. In 1638 werd ze reeds in gebruik genomen. Onlangs werd ze aan de buitenkant gerestaureerd.
Ze bevindt zich in het '''[[Groot Begijnhof]]'''.
==Bron==
==Interieur==
Een '''Vroeg-Barokke Kerk''', gebouwd in de eerste helft van de Zeventiende Eeuw en geïnspireerd door Italiaanse voorbeelden. Het [[Wikipedia:Schip (bouwkunst)|schip ]] en de zijbeuken zijn van elkaar gescheiden door '''Rondboogarcades [[Wikipedia:Arcade (architectuur)|rondboogarcades]] op Pijlerspijlers, versierd met [[Wikipedia:Korinthische orde|Korintische Pilasters''']] [[Wikipedia:Pilaster|pilasters]]. Een reeks voorbereidende tekeningen werd gemaakt door de '''Ingenieur-Jezuïet Pieter Huyssens'''. De uitvoering werd toevertrouwd aan de Brusselse Hofarchitect '''Jacques [[Wikipedia:Jacob Franquart|Jacob Franquart''']], maar die kon wegens ziekte het werk niet voltooien. Bij de decoratie was '''[[Lucas Fayd'herbe|Lucas Fayd’herbe]]''' betrokken. Het '''Reliëf reliëf met God de Vader''', bovenaan in de gevel, en een paar sculpturen in de kerk worden aan hem toegeschreven. De oorspronkelijke collectie van ca. vijftig 17e-eeuwse schilderijen is bijna volledig bewaard gebleven. De kerk is toegewijd aan de '''Heiligen Alexius en Catharina''', die allebei, wegens hun rechtlijnige levenswandel, bij de '''[[Begijnen''' ]] zeer populair waren. In het begin van de Twintigste Eeuw is het hele interieur geschilderd in '''lichtblauw, rose, turkoois en beige'''.
==Externe Links==
==Galerij==
<div class="thumb tright;" style="border:1px solid silver; padding: 3px; float: right; clear: right;"><googlemap version="0.9" lat="51.031578" lon="4.474096" zoom="17" width="300" height="300">(N) 51.031578,4.474096 Nonnenstraat</googlemap></div>
<gallery>
Afbeelding:kerkinbegijnhof.jpg|<center>'''Gezien vanuit de [[Krankenstraat]]'''
</gallery>
Controleur, controlegebruikers, emailconfirmed, phantom, rollback, beheerders
12.794
bewerkingen