Hoofdmenu openen

Mechelen Mapt β

Wijzigingen

Mechelse kant

153 bytes verwijderd, 9 jun 2010 21:37
geen bewerkingssamenvatting
[[Afbeelding:button2kantklosster2.jpg|thumb|<font color=blue>250px|'''[[Translation]] (Short) : Description of Mechlin LaceMechelse Kantklosster'''</font>]]
[[Afbeelding:kantklosster.jpgTranslation]] '''Mechelse Kantklosster'''  {{begin}}[[Afbeelding:button2.jpg|thumb|<font color=blue>'''Nog geen Foto's'''</font>]]Description of Mechlin lace
==Beschrijving==
[[Afbeelding:kantklosster2.jpg|thumb|'''Mechelse KantklossterKant''']]Mechelse Kant is een Kantsoort kantsoort, die geklost werd '''zonder naalden'''. Deze kantsoort staat bekend als de '''allermoeilijkste en allerduurste''' vanwege de '''zeer hoge kwaliteit'''. Niet iedereen was in staat een stuk Mechelse kant te vervaardigen. Er kroop ontzettend veel tijd in en soms moest men '''dagenlang klossen''' met tientallen klosjes voor slechts '''een paar centimeter'''.
==Motieven==
De '''Tule''' is zeer fijn en heeft de vorm van een '''honinggraat'''. De zeer fijne motieven worden geklost in '''linnenslag''', omgeven door een '''sierdraad''' en stellen meestal '''natuurelementen''' voor. De motieven waren ook erg onderhevig aan de mode. De verfijning van de kant wordt benadrukt door de '''Kunstslagen kunstslagen en Siertraliessiertralies'''. Vele dames betaalden zich dan ook blauw aan een stuk Mechelse kant waaraan iemand soms maanden had geklost.
==Koninklijke Kant==
Vlaanderen was , in Europa , zeer gekend vanwege deze kantsoorten van hoge kwaliteit. Deze kant werd dan ook vaak geschonken aan Vorstinnen vorstinnen als relatiegeschenken. '''Keizerin Maria-Theresia en Koningin Maria-Hendrika''' verkregen alzo een paar uniek stukken van het Belgische Volkvolk. De Mechelse kant wordt ook wel '''Koninklijke Kant''' genoemd omdat hij aan het '''Engelse en Franse Hof''' zoveel succes kende. Deze kant wordt vandaag nog zelden geklost, vanwege de vraag en de kostprijs, hoewel er hier en daar toch cursussen voor opgericht worden. Doch wordt Mechelse Kant kant nog steeds gretig verzameld door verzamelaars vanover de hele wereld.
==Heden==
Anno 2007 Vandaag is er in Mechelen nog steeds een '''Kantclubkantclub''' actief. De Kantclub '''Etterjefke''' is een groep enthousiaste kantwerksters die elke eerste vrijdag van de maand, tussen 13h30 en 16h30 bijeenkomen in de '''Beiaardschool aan de Merodestraat'''. Een bezoek aan de vernieuwde kantkamer is mogelijk en gratis. De naam verwijst naar een klein kantje dat, volgens het boek van '''Pierre Verhaegen''', reeds in 1902 in Mechelen werd geklost. Voor meer info : 015 / 31 18 61.
*[http://www.kantcentrumbonheiden.be/?plugin=plugin_standaard&menustruktuur_id=84 Museum Mechelse Kant]
==Galerij==
<gallery>
Afbeelding:kantklosster.jpg|'''Mechelse Kantklosster'''
Afbeelding:mechelsekantkloster.jpg|'''Mechelse Kantklosster'''
Afbeelding:Etterjefke Kantklossen.jpg|'''Lid van het "Etterjefke", voor het [[Stadhuis]] in [[Mechelen]]'''
Controleur, controlegebruikers, emailconfirmed, phantom, rollback, beheerders
12.877
bewerkingen