Sint-Katelijnestraat

English.gif One of the 'spikes' in the radial street plan of Mechelen

Bezig met het laden van de kaart...

De Sint-Katelijnestraat ligt ten noorden van de kathedraal
Katelijnebrug in Mechelen

De Sint-Katelijnestraat in de binnenstad van Mechelen is al eeuwenlang een van de belangrijkste invalswegen tot het centrum. Tot in de 20e eeuw lag ze op een drukke handelsroute.

GeschiedenisBewerken

De straat loopt van de vroegere Begijnen- of Katelijnepoort (afgebroken in 1811) aan de vest naar het huidige Sint-Romboutskerkhof. In de tweede helft van de 15e eeuw werd de Sint-Romboutskerk, nu kathedraal, uitgebreid met een kooromgang. Zo kon de Kerkhofstraat, nu Goswin de Stassartstraat, niet langer haar functie als hoofdverkeersader op de belangrijke handelsroute tussen Antwerpen en Brussel vervullen en nam de voorheen rustige Sint-Katelijnestraat die rol over.[1] Daardoor eerden zelfs vroege Monopoly-spelletjes haar naam.

De belangrijkste vlieten kruisten deze straat driemaal. Men stak ter hoogte van de Zelestraat de Heergracht over en naast de Stadsheimelijkheid lag tussen de nummers 41-43 de Olifantsbrug over Oude of Grote Melaan. Die overbrugging was genoemd naar het vlakbije huis Den Olifant dat bij een brouwerij De Grote Zon hoorde. De oudste naam voor dat in de 14e eeuw nog schamele bruggetje, was Hondsbrug en vermoedelijk genoemd naar Joannes dictus Canis (Jan die de Hond genoemd wordt), deken van Anderlecht en kanunnik van Mechelen, die in 1263 in de straat woonde. In 1910 dempte men een andere arm van deze vliet, de Nieuwe Melaan, die tussen nummers 18-20 en 19-21 het smalste gedeelte van de straat kruiste, onder de Posthoornbrug, ook naar een aanpalend huis genoemd: De Posthoorn. Senioren herinneren zich het nog tientallen jaren lang overgebleven westelijk stukje brugleuning met een arduin. Eerder had een familie Van der Stallen er haar naam geleend aan het 'Stallebrugske' en volgens de stadsrekeningen was al in 1328 de toenmalige brug daar aan herstelling toegeweest.[1][2]

HedenBewerken

Omvorming van de vesten tot kleine ring en latere aanleg van autosnelwegen verminderden het belang van de Sint-Katelijnestraat. Recentere beperkingen van de binnensteedse verkeerscirculatie maakten haar voor wagens de voornaamste toegangsweg tot de omgeving van Wollemarkt en, althans tot de ondergrondse parking, Grote Markt.

Er zijn een aantal winkels en galerijen gevestigd, vooral te midden architecturaal opmerkelijke historische huizen tussen het Sint-Romboutskerkhof en de Katelijnekerk. De stad Mechelen tracht verloedering van het andere straateind tegen te gaan met twee tegenover elkaar liggende delen van een woonproject ter hoogte van de Zelestraat, hopend zo ook particuliere eigenaars te stimuleren. De straat werd sinds 2008 heraangelegd, als de ontwerper van de toen al vernieuwde Melaan had uitgetekend.

VariaBewerken

  • Zie ook Mechelse straten waarin een mariabeeldje voorkomt.
  • In 2012 werd de actie 'Aan Tafel - Katelijnestraat' gehouden. Hiermee kreeg regisseur en acteur Pier de Cock de buren aan een ellenlange tafel, die zich uitstrekte over de hele lengte van de Katelijnestraat, voor een natje en een droogje met randanimatie.

GalerijBewerken

FilmlinksBewerken

Aan Tafel - 2012


Externe linksBewerken

BronnenBewerken

  1. 1,0 1,1 Berlemont, Frans. Water in de straten van Mechelen - historische tochten op de Dijle en de vlietjes. Deel II. Uitg. J. Stevens, Mechelen (1980)
  2. Bouwen door de eeuwen heen in Mechelen. Deel 9n, pp. 412

VoetnotenBewerken