Schoolorkest SRCO

English.gif St. Rumbold's College's school orchestra, an initiative of its pupils.

Het schoolorkest van het Sint-Romboutscollege groeide uit een initiatief van één leerling uit de humaniora van dit college en maakte voor het eerst zijn doorstart in het schooljaar 2007-2008. Er nemen leerlingen, die reeds over enige muzikale ervaring beschikken, uit alle jaren aan deel. Jaarlijks in de maand mei houden ze een concert in de grote feestzaal van de school.

Doorheen het hele schooljaar repeteert het orkest wekelijks (buiten de schooluren) om een geslaagd concert te verzekeren. De leerlingen brengen hun eigen instrument mee en het college financiert de overige middelen die nodig zijn voor het orkest.

GeschiedenisBewerken

In het schooljaar 2006-2007 startte Ine Pollenus uit het toenmalige zesde leerjaar met een seminarieproject rond muziek. De rechtstreekse aanleiding daartoe was het bezoek van het schoolorkest van de Duitse partnerschool uit Werther. Een gelegenheidsorkest samengesteld uit medeleerlingen van alle jaren, bracht toen een aantal eigentijdse (bewerkte) nummers. Omdat het concept aansloeg bij medeleerlingen en stafpersoneel, besloot de school ook voor de daaropvolgende jaren ondersteuning te bieden aan een orkest van initiatiefnemende muzikale leerlingen.

 
Affiche: concert in mei 2010

2007-2008Bewerken

A. Herman leidde het eerste orkest en verzorgde ook het concert als dirigent. Het schoolorkest bestond toen uit 34 leerlingen.

2008-2009Bewerken

A. Herman volgde zichzelf op het volgende jaar en dirigeerde ook de tweede editie van het concert. 36 leerlingen deden mee.

2009-2010Bewerken

Aangezien A. afstudeerde het vorige schooljaar, nam diens broer N. Herman de touwtjes in handen. Deze keer telde het orkest ongeveer 27 leerlingen.

2012-2013Bewerken

In het begin van het schooljaar 2012-2013 nam E. Noëth het schoolorkest over van haar voorganger. Dirigente E. Noëth wierf vele koperblazers aan en voegde enkele opmerkelijke stukken toe aan het repertoire van het orkest. Op 19 mei sluit het feest van 150 jaar Sint-Romboutscollege af met een concert om 20.00 uur.

FilmlinksBewerken

"srcOrkest" in concert 2013


Externe linksBewerken

Zie ook Bronnen.

BronnenBewerken

VoetnotenBewerken