Hoofdmenu openen

Mechelen Mapt β

Renaat Joostens

English.gif Writer from Mechelen

Renaat (Renatus) Antonius Louisa Joostens werd geboren te Mechelen op 8 juni 1902 en overleed te Brussel op 10 oktober 1973. Renaat Joostens was een (mystiek) dichter, novellist en een toneel-en romanschrijver. [1]

Renaat Joostens had vele pseudoniemen, waaronder Albe, kapitein Zeldenthuis, O.D. Decanus, Piet Punt en Robin Rhode.

Inhoud

Biografie

Renaat Joostens was een kloosterling-leraar in het Middelbaar onderwijs van het Mechelse Scheppersinstituut, doch verliet de Broeders van Onze-Lieve-Vrouw van Barmhartigheid in 1935.

Renaat Joostens werd journalist bij “De Beiaard” en “Elckerlic”, redacteur van “De Vlaamse Linie”, ondervoorzitter bij de “P.E.N.-club Vlaanderen”, voorzitter van de “Kunstenaars voor de Jeugd”, secretaris bij de “Koninklijke Academie voor Kunsten en Wetenschappen”, medewerker aan het tijdschrift “De Pelgrim” en vice-voorzitter van de raad van beheer van SABAM. [2]

Tevens werkte Renaat Joostens mee aan het tijdschrift “Rommelpot”, [3] waar zijn Reinaard De Vos-figuur opdook, [4] [5] en behoorde hij tot de redactieleden van het “Averbode’s Weekblad” o.l.v. de nieuwe hoofd-redacteur Lambertus Bresseleers. [6]

Oeuvre

Renaat Joostens debuteerde met de dichtbundel “Praeludium” in 1930, doch werd bekend met het werk “Paradijsvogel” uit 1932. Alle bundels van Renaat Joostens, tot zijn laatste oeuvre “Midzomerse miniaturen” uit 1967, waren religieus getint. [7]

Renaats Joostens’ prozawerken getuigden van een levendige inbeelding en een romantische inslag. Zijn bekendste boeken waren “Annunciata” uit 1944, “Ossewagens op de kim” uit 1946 en “Harshof” uit 1956.

Voor de jeugd schreef Renaat Joostens onder de naam Kapitein Zeldenthuis wat vertaalde in een reeks avontuurlijke en geschiedkundige verhalen.

Ook schreef Renaat Joostens, onder de pseudoniem Albe, verschillende toneelstukken.

Voor “Annunciata” ontving Renaat Joostens de Gottmerprijs en diens “Ossewagens op de kim” behaalde de Prijs van de Bestendige Deputatie van de Provincie Antwerpen. In 1972 won Renaat Joostens de Koopalprijs voor zijn poëzievertalingen.

Renaat Joostens was een bewonderaar van de Boomse dichter Paul Verbruggen. [8]

Extra

Ernest Joostens’ “Engracia Maria Alcaraz”, verschenen in 1953 onder de pseudoniem Albe, was rijkelijk versierd met tekeningen van de Nederlandse tekenaar Anton Pieck, waaronder een tekening van het Gentse Gravensteen.

Archief

Het “archief Albe”, bij het KADOC in Leuven, bestaat hoofdzakelijk uit typoscripten [9] van Renaat Joostens’ literair oeuvre. Dit archief omvat ook zijn gedichten, liedjesteksten, proza en recensies op zijn werk. Ook bevinden er vele brieven en kaartjes van zijn vrienden en een kleine verzameling publicaties van collega-schrijvers en dichters.

Externe links

Filmlinks


Voetnoten