Hoofdmenu openen

Mechelen Mapt β

Raymond Keldermans

Translation : Carillonist from Mechelen in the USA

Inhoud

Beschrijving

Raymond Keldermans werd geboren te Mechelen op 17 april 1911 en overleed in Springfield, Illinois op 30 juli 1984. Raymond Keldermans was een beiaardier.

Opleiding

Raymond Keldermans was de zoon van Cornell en Louise Peeters-Keldermans en was lid van de Mechelse familie Keldermans, die - in en ver verleden - verantwoordelijk was voor de Mechelse en Antwerpse kathedralen en de Lierse Sint-Gummaruskerk. Hierdoor ontwikkelde Raymond Keldermans een grote interesse in de Fijne Kunsten. Als vijftienjarige creëerde Raymond een voorliefde om het te maken tot organist – dankzij Flor Peeters en Joseph Bonnet (1923), maar door het behalen van een hoeveelheid getuigschriften werd Raymond Keldermans zowel organist als beiaardier.

Raymond Keldermans was leerling van Flor Peeters (orgel) en van Staf Nees (beiaard), studeerde af “Magna Laude” aan de Mechelse Beiaardschool en vervolgde zijn opleiding aan het Mechelse Lemmensinstituut en aan de Muziekuniversiteit in Berlijn, waar hij zowel compositie, koor-en orkestdirectie studeerde. Tevens studeerde Raymond Keldermans in het Duitse Leipzig en het Oostenrijkse Graz. Na zijn studies in Berlijn keerde Raymond Keldermans terug naar België waar hij werkte voor Radio Brussel en les gaf aan de muziekacademie in Hasselt. Tevens was hij organist in de Sint-Pieterskerk en leidde hij, in Mechelen, het kamerkoor "Cypriaan de Rore", die oude muziek uitvoerdde.

USA

In 1949 verliet Raymond Keldermans en zijn familie België om uit te wijken naar de Verenigde Staten van Amerika waar hij organist werd in de kerk van Battle Creek in Michigan. In 1952 verhuisde de familie naar Toledo in Ohio waar hij zowel organist als muziekdirecteur werd in de Saint-Marykerk. Hij bleef muziek onderwijzen en vertolkte orgelrecitals overal in de Verenigde Staten, waaronder concerten aan de University of Notre Dame.

In 1960 accepteerde Raymond Keldermans de post als organist in de Blessed Sacrament Church [1] in Springfield, Illinois. Daar werd hij, kort na zijn aankomst, door de gemeenteraad en de president van de Springfield Park Board, [2] gevraagd om mee te helpen aan de installatie van een beiaard in Springfield. Door de jaren heen werd de Thomas Rees Memorial Carillon [3] een belangrijke aanwinst in de American Carillon Scene o.a. door het jaarlijkse beiaardfeest dat Raymond Keldermans creëerde en organiseerde, telkens in de maand juni. Deze festivals brachten, elk jaar, nieuwe en vernieuwende beiaardspelers naar Springfield. Raymond Keldermans bezette de post van beiaardier voor een periode van vijftien jaar.

Raymond Keldermans was tevens organist van de Cathedral of the Immaculate Conception, [4] lid van de Gilde van Beiaardspelers van Noord-Amerika en van de Belgische Beiaardgilde. Ook gaf hij les in orgel-, muziek-en beiaardtheorie in het Springfield College te Illinois [5] en gaf er het beiaardtijdschrift “The Clapper uit”.

In 1976 trad zijn zoon Karel Keldermans, [6] geboren te Michigan, in zijn voetsporen als stadsbeiaardier van het Thomas Rees Memorial Carillon, gelegen in het Washington park [7] van Springfield, Illinois. [8]

Eén van Raymond Keldermans’ leerlingen was Daniel Kerry Kehoe. [9]

Componist

Raymond Keldermans was tevens componist en een performing artist. Veel van zijn composities worden nog steeds opgevoerd over heel de wereld. Hij schreef een tweehonderdtal composities, waaronder een viertal symfonieën. Eén van deze symfonieën behoorde tot de finale stukken tijdens een internationale competitie in Costa Rica in 1977. Een aantal van zijn werken werden gepubliceerd in België, Nederland, Italië en in de Verenigde Staten. Een aantal prijzen, die Raymond Keldermans te beurt vielen, waren de “1964 Stad Mechelen Prijs” voor zijn “Baroque Suite for Carillon” en de “1965 Leon Henry Prijs” voor zijn beiaardprestaties.

Raymond Keldermans bleef composeren en optreden tot aan zijn pensioenleeftijd.

Externe links

Voetnoten