Hoofdmenu openen

Mechelen Mapt β

Pieter van Avont

English.gif Painter from Mechelen
Pieter van Avont

Pieter van Avont [1] werd in 1600 geboren in Mechelen en overleed in Deurne in 1652. Hij was een schilder van landschappen, allegorische onderwerpen, maar vooral religieuze composities [2]. Hiermee behoort Pieter van Avont tot de Vlaamse School uit de 17de eeuw. Naast schilder was Pieter van Avont ook tekenaar en etser. [3]

Biografie

Lid van de Gilde

Alhoewel niet geweten is waar of bij wie Pieter van Avont het métier leerde, werd hij in 1620 Meester in de Mechelse schildersgilde en twee jaar later (1622) wordt hij opgenomen als Oppermeester in de Sint-Lucasgilde in Antwerpen, waar zijn naam ingeschreven zal blijven tot aan zijn dood. In 1631 wordt Pieter van Avont ingeschreven als een inwoner van Antwerpen.

Vrienden

Pieter van Avont produceerde verscheidene werken, geregeld in samenwerking met zijn vrienden-tijdgenoten, waaronder Jan Brueghel de Oude, Frans Wouters, David Vinckboons, Lucas van Uden en Jan Wildens. Frans Wouters was een leerling van Pieter van Avont, net zoals diens broer Pieter Wouters . Ook Peter van de Cruys behoorde tot de kring van leerlingen.

Markt

De pinacotheek van Munchen bewaart het werk “Heilige Familie”, een werk van Pierre van Avont en Jan Breughel. Ook het Louvre in Parijs, de Hermitage in Sint-Petersburg, de Galerij Lichtenstein [4] in Wenen, het Koninklijk Museum van Schone Kunsten in Antwerpen en de musea van Gent, Lyon, Le Puy-en-Velay en Mechelen bezitten werk van Pieter van Avont. En op internationale kunstmarkten [5] worden er geregeld schilderijen van Pieter van Avont (al dan niet in samenwerking met zijn vrienden-tijdgenoten) aangeboden.

Werk bij dit artikel

Het schilderij bij dit artikel is een olieverfschilderij op hout, dat door Pieter van Avont werd geschilderd rond 1620-1630. Het bevat de typische kenmerken van Pieter van Avont, zoals het onderwerp (religieus), de figuren, de landschappen, de nog naïeve stijl en de kleine bloemen, die ook in zijn latere werken veelvuldig zullen voorkomen. Het tafereel stelt het Kind Jezus en de Heilige Jean-Baptist voor die spelen in de buurt van de (slapende) Heilige Maagd.

Voetnoten