Hoofdmenu openen

Mechelen Mapt β

Pierre Joseph Hanicq

English.gif A printer and publisher in Mechelen
Imprimé chez P. J. Hanicq à Malines

Pierre Joseph (Petrus Josephus) Hanicq, geboren te Brugge op 3 mei 1753 en overleden te Mechelen op 17 januari 1828, was een boekhandelaar, -drukker en -uitgever te Mechelen.

In 1774 tot Mechelen gekomen, vestigde P. J. Hanicq zich drie of vier jaar later als boekhandelaar, -drukker en -uitgever op de IJzerenleen. Toen was zijn enige lokale concurrent Vander Elst, die zich vooral op actueel drukwerk toelegde. Onder de bescherming van het aartsbisdom en het bisschoppelijke seminarie werd Hanicq al spoedig een succesvol verkoper en drukker van theologische, liturgische en godvruchtige werken in het Nederlands (Dobbel Hemels Palmhof 1793-1806) en in het Latijn (Missale Romanum 1835-1841). Daarnaast gaf hij gedurende 35 jaar, van 1784 tot 1819, met onderbrekingen en onder verschillende titels enkele nieuwsbladen uit, waaronder L’indicateur intéressant ou l’ami de l’humanité dat ook berichtte over ondermeer buitenlandse politiek, handel, landbouw, literatuur, economie, wetenschappen en filosofie, Le courier de l’Escaut en Het algemeen advertentieblad van Mechelen, Antwerpen, Turnhout, Lier en Brabant.

In 1806 trad zijn 17 jarige zoon François Pierre Jean Hanicq (1789-1865) bij zijn vader in dienst. Deze bracht de zaak, die vadersnaam P. J. Hanicq ook na diens overlijden behield, tot grote bloei en maakte ze tot één van de belangrijkste katholieke drukkerijen van België. Hubert Hanicq, een andere zoon, werd verantwoordelijk voor de boekhandel.

In januari 1855 werd de firma Hanicq overgenomen door de drukker Henri Dessain uit Luik.

Externe linksBewerken

BronnenBewerken