Hoofdmenu openen

Mechelen Mapt β

Paul du Trieu de Terdonck

English.gif Painter from Mechelen
Muizen bij Mechelen

Paul du Trieu de Terdonck werd geboren in Muizen bij Mechelen op 14 november 1887 en overleed in Sint-Andries (Brugge) op 1 februari 1936.[1] Hij was afkomstig uit een vooraanstaande Mechelse familie en had een opleiding genoten als architect. Hoewel hij geen beroepskunstenaar werd, leverde de tekenpassie uit zijn jonge jaren een oeuvre aan schetsen van Mechelen en landschappen.

Tijdens de Eerste Wereldoorlog maakte Paul du Trieu de Terdonck vele portretten van zijn medesoldaten bij de Bereden Veldartillerie aan het front. De portretten lagen aan de basis van een reeks houtgravures, maar waarvoor die hebben gediend, is niet geweten. Na de oorlog zou Paul du Trieu de Terdonck nooit meer tekenen of schilderen.

Het oeuvre lag weggeborgen in het familiearchief en werd door de familie in bruikleen gegeven voor de expo 'Rik Wouters & co. (door) de Groote Oorlog getekend' in het Hof van Busleyden (mei 2014).

De familienaam Du Trieu de Terdonck is niet onbekend in Mechelen. Ook in Koolkerke (Brugge) kent men deze adelijke Mechelse familie (kasteel “Groene Poorte” in Koolkerke was de voorbij eeuw in hun handen). [2] Blijft de vraag of Paul du Trieu de Terdonck familielid was van o.a. de Mechelse staatsman Charles du Trieu de Terdonck.

BronnenBewerken