Michiel Coxie

English.gif Painter from Mechelen
Michiel Coxie

Michiel Coxcie - ook gespeld als Coxie - (Mechelen of Luik, 1499 - Mechelen, 10 maart 1592) was een Mechels schilder. Coxcie wordt beschouwd als één van de grote Vlaamse Renaissancekunstenaars en werd in zijn tijd zelfs de Vlaamse Rafaël genoemd.

BiografieBewerken

Na zijn opleiding bij Bernard van Orley in Brussel reisde hij naar Rome, waar hij verbleef van 1530 tot 1539. Coxcie werd beinvloed door Raphaël en Michelangelo en voerde Fresco's uit in de Santa Maria dell'Anima, in opdracht van Kardinaal Willem van Enckenvoirt.

In 1539 werd Coxcie Meester in de Sint Lucasgilde in Mechelen (Mechelen was een Juridisch en Geestelijk centrum in de Nederlanden van de 16e eeuw.) Kort daarop verhuisde hij naar Brussel, waar hij lid werd van de Stedelijke Gilde van de Schilders. Hij werd ontwerper voor wandtapijten en was een leerling van Pieter Coecke van Aelst.

Coxcie is voor het eerst vermeld als Hofschilder bij Maria van Hongarije in 1546, zijn belangrijkste opdrachtgever. Ook schilderde hij voor Filips II , een kunstliefhebber : o.a. een replica van het Lam Gods. Coxcie keerde terug naar Mechelen omstreeks 1559, waar hij zich als rijke burger vestigde in een herenhuis aan de Bruul. In 1572 werden zijn meubels gestolen door Spaanse soldaten, maar hij slaagde erin ze terug te krijgen. Rond 1585 verbleef hij in Antwerpen. Tussen 1586 en 1589 schilderde hij drie indrukwekkende triptieken, o.a. voor de Sint-Romboutskathedraal.

De Geschiedenis van Noach is door Coxcie als patroon voor een serie wandtapijten op karton afgebeeld. De wandtapijten werden verkocht aan Sigismund II August van Polen en hangen in de burcht in Krakau. Zowel in het Skokloster en in het Museum Geelvinck-Hinlopen Huis hangt een kopie uit de serie : "De geschiedenis van Cyrus". De originele series zijn te zien in de Zaal van de Hellebaardiers in het Koninklijk Paleis (Palacio Real) in Madrid.

Coxcie had een goede kennis van anatomie. Zijn vrouwen zijn bevallig en zijn mannen hebben meestal krullend haar, baarden en een hoog voorhoofd. Hij ontwierp ook gebrandschilderd glas en gravures. Op hoge leeftijd viel Coxcie van een trap, hetgeen het einde van zijn leven betekende. Zijn kunst is ook academisch en gemanieerd genoemd, d.w.z. Coxcie kopieerde stijfjes. Karel van Mander was niet zo onder de indruk. Coxcie beïnvloedde evenwel Peter Paul Rubens.

Zijn zoon Raphael (1540-1614) was ook schilder. Zijn andere zoon Willem Coxcie was ooit opgesloten in Italië en kwam na bemiddeling van Antoine Perrenot de Granvelle en Filips II van Spanje vrij.

Art-website

Michiel Coxcie (Coxie or Coxcyen), the Elder was a Flemish painter. He was instrumental in replacing the dominant Netherlandish Linear Tradition (Still apparent in the work of Pieter Coecke van Aelst and Bernard van Orley). Influenced by Italian Art and the work of Gerard David, Adriaen Isenbrandt and other Bruges painters, Coxcie developed a more Volumetric Conception of the Human Form and initiated a Large-scale Figural Mode and a Heroic Ideal.

GalerijBewerken