Mechels Kamerorkest

English.gif Classic chamber orchestra from Mechelen
Affiche

Het Mechels Kamerorkest is een semi-professioneel gezelschap uit Mechelen, bestaande uit een 35-tal professionele, semi-professionele en zeer goede niet beroepsmatige musici met een klassiek repertoire. Ontstaan in 2004 heeft het orkest een plaats weten te veroveren in het Vlaamse muzieklandschap. Het orkest staat onder de leiding van huidig chef-dirigent en oprichter Tom Van den Eynde en houdt haar wekelijkse repetities in het Scheppersinstituut. Naast concerten in de thuishaven verkent het Mechels Kamerorkest ook andere gemeenten en steden om hun liefde voor het genre met een zo breed mogelijk publiek te delen.

Het Mechels Kamerorkest heeft een standaardbezetting van acht eerste violen, zes tweede violen, vier altviolen, vier celli, twee bassen, twee fluiten, twee hobo's, twee klarinetten, twee fagotten en twee hoorns.

Tal van nationaal en internationaal gerenommeerde solisten prijzen het orkest omwille van zijn flexibiliteit en enthousiast samenspel. Solisten die meespeelden met het Mechels Kamerorkest waren o.a. Gaby Van Riet (fluit), André De Groote (piano), Jean-Claude Vanden Eynden (fr) (piano), I Solisti del Vento, Ann De Renais (sopraan), Olsi Leka (cello), Luc en Marc Tooten, Viviane Spanoghe (de) (cello), Alexei Moshkov (viool), Guido De Neve, Roeland Hendrickx, Alfredo Marcucci (de), gitaarduo Flamas, Pola Lazar (piano), Vivente Voce (koor), Lore Binon (sopraan), Jonathan De Ceuster (altus), Vincent Lesage (tenor), Benoit Giaux (bariton), André De Groote en Florian Noack (piano), Carla Van Effeltaire, Connie Van den Bergh & Peggy Jordens (piano), Sylvia Huang (viool), Judith Soumillion (harp), Wouter Valvekens (piano), Simon De Smet (piano), Julie Van Buggenhout (viool), Marie De Bry (viool) en Bart Rodyns (orgel en clavecimbel), e.a. Het Mechels Kamerorkest krijgt stilaan ook een uitstraling voorbij de landsgrenzen. Zo speelde het reeds in Nederland en ondernam het in juli 2007 een 11-daagse concerttournee door Spanje (Catalonië).

In mei 2012 werkte het Mechels Kamerorkest samen met het koor van Onze-Lieve-Vrouw over de Dijlekerk (Symfonie-Kantate van Felix Mendelssohn) en in 2013 sloegen het Mechels Kamerorkest en het koor Vivente Voce de handen in elkaar en brachten zij maar liefst vijf keer het Weihnachtsoratorium van Johann Sebastian Bach ten gehore. In datzelfde jaar werd Ludwig van Beethovens Pastorale opgevoerd in Lamot.

Naast het klassieke repertoire verkent het Mechels Kamerorkest ook geregeld de operaliteratuur. Zo werden, in 2010 en 2012, de komische opera's La Scala di Seta van Gioacchino Rossini en Lo Speziale van Joseph Haydn - beide in een regie van Tom Viaene - met groot succes opgevoerd.

In november 2014 vierde het Mechels Kamerorkest haar 10-jarige bestaan.[1]

ContactBewerken

FilmlinksBewerken

Mechels Kamerorkest 2012
Mechels Kamerorkest 2015
10 jaar Mechels Kamerorkest


BronnenBewerken

  1. Mechels Kamerorkest viert tiende verjaardag. Gazet van Antwerpen (regio Mechelen) (2014-11-10). Nagezien 2016-03-18.

VoetnotenBewerken