Louis Neefs

English.gif One of the most succesfull male singers in Flanders, with ties to Mechelen
Louis Neefs

De als Louis Neefs bekende Ludwig Adèle Maria Jozef Neefs, geboren te Gierle op 8 augustus 1937 en overleden te Lier op 25 december 1980, bracht zijn lagereschooltijd voornamelijk door in zijn geboortedorp, waar hij zelfs les kreeg van zijn eigen vader. Het middelbaar onderwijs doorliep Louis in verscheidene scholen, waaronder in Turnhout de Jezuïetenschool(bron?) en in Mechelen eerst het Sint-Romboutscollege en dan de Technische Scholen Mechelen.

Zijn betrachting was om technisch tekenaar te worden met als specialiteit Bruggenbouw. Tijdens zijn collegetijd kwam zijn zangerstalent aan het licht en zijn eerste muzikale vorming kreeg hij in het Sint-Romboutscollegekoor. Tijdens zijn studies aan de Technische School leerde Louis de gitaar bespelen. Tijdens zijn studententijd waren zang en muziek slechts een hobby naast het voetbal. Louis begeleidde zichzelf op de gitaar bij het zingen van liedjes van Jo Erens en Fritz Rademaker. Louis trad aanvankelijk op voor familie en kennissen en werd uiteindelijk zanger in het groepje 'Sun Spot' (Einde van de jaren '50 van de Twintigste Eeuw). Via optredens en talentenjachten kreeg hij een platencontract aangeboden.

Jacques Kluger, vader van Jean Kluger, bracht Louis Neefs voor het eerst in contact met de platenbusiness. Dat resulteerde in kwalitatief sterke nummers die ook bij het publiek bleken aan te slaan, zoals 'Anita my love'. In 1959 stond hij in de Belgische ploeg tijdens de Europabeker te Knokke. De eerste hit, 'Ein kleines Kompliment', kwam er in 1960 - het jaar dat Louis huwde - en betekende de doorbraak voor een onstuitbare carriere met vele singles en langspeelplaten.

Louis Neefs en zijn vrouw kwamen op Kerstdag 1980 om het leven bij een verkeersongeval. Ze hadden twee zonen: Ludwig Neefs en Günther Neefs.

Louis Neefs was de broer van Connie Neefs.

Standbeeld

Op 05 augustus 2007 werd in Gierle (in de Antwerpse Kempen) een borstbeeld van de Vlaamse zanger Louis Neefs onthuld. "Hij is zeker nog niet vergeten", vertelde zijn zoon Günther.

Hits

'k Zag twee beren - Aan het strand van Oostende - Anita my love - Annelies uit Sas van Gent - Benjamin - De lichtjes van de Schelde - De poppenstoet - Ein kleines kompliment - Het lied van gangster Jim - Ik heb zorgen - Jennifer Jennings - Laat ons een bloem - Margrietje - Martine - Omdat ik van je hou - Toch ben je oma - Wat een leven - Zondagmiddag Liliane

De Poppenstoet (tekst)

 
Louis Neefs

Opzij, opzij, opzij

De poppenstoet gaat hier voorbij

Ze komen recht uit speelgoedland

Daar zijn ze dansend hand in hand

En Zwarte Piet marcheert vanvoor

Nog zwarter dan een ouwe moor

(refrein:)

Een Zeeuwse boer, een eskimo

Roodkapje en Pinokkio

Een indiaan, een kapitein

Een Mexicaan en Harlekijn

Een edelvrouw, een nobele heer

En Mickey Mouse met Teddybeer

Ohee, ohee, ohee

Wie stapt er met die stoet niet mee

Trompetten klinken hoog en hel
Tesaam met trom en rinkelbel

En klein en groot aan 't dansen gaat

Wijl Harlekijn de maten slaat

(refrein)

Hoera, hoera, hoera

Nu komt de Sint bij ons weldra

En ieder wordt door hem bedacht

Als hij op tocht gaat door de nacht

Daarom ook danst de hele stoet

Zo blij de avond tegemoet

(refrein)

Er zal altijd een zon zijn (Louis Neefs zoals alleen ik hem kende)

In dit boek vertelt zijn zus Connie Neefs over de bekende en minder bekende facetten van één van de mooiste stemmen die Vlaanderen ooit heeft gekend.

Louis Neefs, de Vlaamse zanger met het zeer herkenbare stemgeluid, blijft jaren na zijn dood ongemeen populair. Toch is dit het allereerste boek over deze zanger van eigen bodem, de volksjongen die een stem had van internationale allure. Wie kon het verhaal van Louis Neefs beter vertellen dan zijn zus Connie, vandaag zelf een succesvolle zangeres.

In 'Er zal altijd een zon zijn' vertelt ze Louis' levensverhaal: over zijn jeugd in een plattelandsdorp in de Kempen, zijn eerste stappen in de showbizz, zijn doorbraak in Nederland, Duitsland, Vlaanderen en elders in Europa. Terwijl hij furore maakt met liedjes als 'Wat een leven', 'Laat ons een bloem', 'Jennifer Jennings', 'Oh, oh, ik heb zorgen' en 'Margrietje', streeft hij ernaar het Vlaamse lied en de Vlaamse zangers naar een hoger niveau te tillen. Hij ijvert voor een groter aanbod aan talent van eigen bodem op de BRT en is op lokaal niveau ook politiek actief. Hij neemt twee maal deel aan het Eurovisiesongfestival, wint voor een publiek van meer dan honderdduizend mensen in Athene een belangrijke liedjeswedstrijd en verovert de harten van vele duizenden muziekliefhebbers.

Dit boek voert iedereen, met een vleugje nostalgie, terug naar die overheerlijke en bruisende Jaren Zestig en Zeventig.

Uitgegegeven bij uitgeverij Lannoo

Varia

  • In de nieuwe Kometsite (zie video bij Comet) wordt de vanaf 2020 toegankelijke doorsteek tussen de Koningin Astridlaan en de Auwegemvaart Louis Neefsstraat geheten. De zanger heeft nog aan de overzijde van het kanaal op de Stuivenbergvaart gewoond.[1]

Galerij

Filmlinks

Louis Neefs - Jennifer Jennings
Louis Neefs‪ - Ach Margrietje (beiaard)


Louis, Günther en Toots
Louis Neefs - Mechelen (alleen klank)


Externe links


Bronnen

  1. Stad eert Louis Neefs op Komet-site met eigen straat. Gazet van Antwerpen regio Mechelen (2019-10-21). Nagezien 2019-10-22.

Voetnoten