Hoofdmenu openen

Mechelen Mapt β

Lieve-Heerstraat

(Doorverwezen vanaf Lieveheerstraat)
English.gif Narrow street in the old city centre of Mechelen

Bezig met het laden van de kaart...

Lieve-Heerstraat (gele kleur)

De Lieve-Heerstraat te Mechelen is een smal straatje dat de Onze-Lieve-Vrouwestraat met de Ziekeliedenstraat verbindt, in een van de oudste delen van de binnenstad.[N 1] In het lokale dialect spreekt men over 't Livvɘnierstrɘutsjɘ.

Inhoud

Recente geschiedenisBewerken

Op de hoek van de Ziekeliedenstraat staat sinds 1959 of 1960 een blokje met twee appartementen, met een madonnabeeldje boven de voordeur van dit nummer 12. Aan de overzijde had een restaurantje van de Onze-Lieve-Vrouwestraat er een diensttoegang maar overigens was de steeg leegstaand en vervallen. Het grote gebouwencomplex aan de zijde naar de Onze-Lieve-Vrouw-over-de-Dijlekerk toe, ooit een schooltje, behoort wellicht tot de kerkfabriek en werd benut voor parochiale zaken, inclusief sporadische koorrepetities in een bovenzaal aan de zijde Lieve-Heerstraat.

Geruchten over hernieuwing gingen al sinds eind vorige eeuw over de lippen, maar veel kwam er niet meteen van terecht, al waren er enige tijd wat werkzaamheden aan de gang geweest in oudere huizen aan de kant met pare nummers, waaronder een eermalige bakkerij. Uiteindelijk zouden er dan toch een flink aantal flats komen, maar in 2008 werden de plannen kleinschaliger herzien.[1] Inmiddels werden één of meer panden gerenoveerd.

Externe linksBewerken

BronnenBewerken

  1. Stad keurt aanpak Lieve-Heerstraat goed. Gazet van Antwerpen (2008-03-06). Nagezien 2013-01-22.

VoetnotenBewerken

  1. In de Ziekeliedenstraat zijn nabij de Korenmarkt nog sporen van de oude Lakenhalle te bemerken.