Leuvensesteenweg

English.gif Road from Mechelen to Leuven
De Leuvensesteenweg in Mechelen

De Leuvensesteenweg in Mechelen is de baan die vanaf het Raghenoplein in zuidoostelijke richting de stad verlaat. Deze gewestweg is de enige belangrijke verkeersader voor de deelgemeente Muizen.

Bezig met het laden van de kaart...

De Leuvensesteenweg (paars) te Mechelen, met de laatste meters Hever aan linkerzijde. Zoom uit voor het ganse traject van de N26.

In de cartografie staat deze weg bekend als de N26. Hij doorkruist achtereenvolgens Boortmeerbeek, Kampenhout, de Leuvense Vaart, Herent en de E134 alvorens aan de Leuvense ring te eindigen. Net zoals vele Vlaamse steenwegen, wordt de Leuvensesteenweg gekenmerkt door rijhuizen en lintbebouwing. Het is zelfs pas buiten de bebouwde kom van Muizen waar men halfopen en open bebouwing begint te zien. De steenweg was in 1736 gelegd door historisch gezien de opvolger van de Romeinse heirbaan Tienen - Leuven - Temse en gaf zo eveneens een doorverbinding met de Romeinse zeehaven in Rumst. De heirbaan liep dan verder noordwestwaarts over hetgeen we vandaag kennen als de as Hanswijkstraat - Onze-Lieve-Vrouwestraat - Adegemstraat - N16.

De buurt Leuvensesteenweg hoort samen met de Stationsbuurt tot de wijk Arsenaal. Ze reikt tot de spoorwegovergang, gewoonlijk 'de Bareel' genoemd, waar de Centrale Werkplaatsen van de NMBS, gekend als 'het Arsenaal', verbonden zijn met het goederenstation van de Spoorwegen te Muizen. Dit wordt sinds een recente uitbreiding gepromoot als Dry Port Muizen, voornamelijk een containerterminal en uitgebaat door IFB Muizen Dry Port. De spooroverweg ligt op de grens met deelgemeente Muizen.

De zogeheten Tangent gevormd door de nieuwe spoorbaan naar het Station Mechelen, vergt een grondige wijziging van de verkeerssituatie aan de stadszijde van de Leuvensesteenweg. Hierover heerst grote ongerustheid bij de buurtbewoners.

Externe linksBewerken

FilmlinksBewerken

Vervanging spoorbrugdekken over de Leuvensesteenweg
bij Planckendael – oktober 2019


BronnenBewerken

VoetnotenBewerken