Hoofdmenu openen

Mechelen Mapt β

Karel Bonaugure

English.gif Artist from Mechelen
Ingang van de Mechelse academie

Karel Bonaugure, geboren te Mechelen op 3 december 1880 en aldaar overleden op 3 november 1947, was een beeldhouwer, kunstschilder, lakwerker en leraar beeldhouwen.

Karel Bonaugure kreeg zijn opleiding als beeldhouwer en sieraadontwerper aan de Mechelse academie van Boudewijn Tuerlinckx en Jozef Willems. Bonaugure boetseerde bij voorkeur borstbeelden, portretten en karakterkoppen. Met zijn werken behaalde hij een eerste prijs in 1900.

Enkele jaren later vestigde Karel Bonaugure zich in Brussel, waar hij aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten de dagklassen in beeldhouwkunst volgde (1901-1905) en een jaar avondcursus (1906-1907). Eén van zijn klasgenoten aldaar was Rik Wouters en de leraars waren de beeldhouwers Charles Vanderstappen en Paul Dubois.

Terug in Mechelen moest Karel Bonaugure zijn brood verdienen met houtbewerking en het uitvoeren van lakwerk. In zijn vrije uren hield hij zich bezig met het uitbeelden van buurtkinderen. Dit leidde ertoe dat hij enige tijd later les ging geven aan de Mechelse academie (van 1915 tot 1946).

Naast boetseerwerk en tekeningen maakte Karel Bonaugure ook olieverfschilderijen, pastels, aquarellen en etsen (waaronder portretten, stillevens en landschappen).

Bekende bustes van zijn hand waren die van Ignace Kennis, het borstbeeld van ‍'Koningin Astrid met de kleine prins van Luik'‍ (1936), ‍'Rustende vrouw'‍, ‍'Pessimisme'‍ (in staatsbezit) en ‍'Lente'‍ (Hof van Busleyden).

Karel Bonaugure nam deel aan verschillende groepstentoonstellingen in Mechelen, Antwerpen, Brussel en Luik. Hij genoot naam en faam in en rond Mechelen en was lid van de Mechelse kunstenaarsvereniging De Distel.

BronnenBewerken

VoetnotenBewerken