Hoofdmenu openen

Mechelen Mapt β

Jozef Willems

English.gif A sculptor from Mechelen

Jozef ('‍Jef‍') Willems, geboren te Antwerpen in 1845 en overleden te Muizen (latere deelgemeente van Mechelen) in 1910, was een beeldhouwer.

Inhoud

BiografieBewerken

Jef Willems volgde een opleiding aan de academie van Antwerpen onder de leiding van Paul de Vigne en, tussen 1857 en 1862, aan de academie van Mechelen onder de leiding van Joseph Tuerlinckx. Hier ontpopte hij zich tot een eclectisch beeldhouwer van figuren en composities. Tot zijn werken behoorden architecturaal decoratieve beelden, standbeelden, grafmonumenten, borstbeelden, (kinder)figuren, personages en allegorische composities.

In 1867 behaalde Jef Willems de eerste prijs en een eremedaille met het werk Ruth, naoogstend op de akker van Boaz  tijdens een wedstrijd die was uitgeschreven door de Antwerpse Sociëteit voor Schone Kunsten.

Rond 1868 vinden we Jef Willems terug in Parijs, waar hij werkte aan de Ecole des Beaux-Arts.

Tevens realiseerde hij, in 1877, het standbeeld "Rechtvaardigheid" voor het justitiepaleis in Doornik en het gerechtshof in Mechelen alsook een grafmonument voor Anton Bergmann uit Lier.

In 1892 nam hij deel aan de 35e tentoonstelling in het Gentse casino naar aanleiding van het honderdjarige bestaan van de "Maatschappij ter aanmoediging van de Schone Kunsten te Gent". Hier nam hij deel met het marmeren borstbeeld "De kleine moeder" en met een groep in brons, genaamd "De sperwer".

In 1899 maakte hij het bronzen standbeeld Cargéu  voor de autoriteiten in Roemenië.

In 1901 nam Jef Willems deel aan de zeventiende tentoonstelling van de Mechelse Sint-Lucasgilde met eigen werk. Deze tentoonstelling, gestart in 1887, werd gehouden in de Hallezaal, gelegen aan de Mechelse Grote Markt.

Jef Willems kwam tragisch aan zijn einde. Tijdens één van zijn wandelingen langs het kanaal te Muizen verdronk hij, waarschijnlijk verrast door een hevig onweer.

Mechelse academieBewerken

Tussen 1871 en 1910 was Jef Willems leraar aan de Mechelse academie. Eén van Jef Willems' leerlingen was de Mechelse beeldhouwer Hendrik van Perck, gekend van het beeld Ma fille, adolecense  in de Mechelse kruidtuin. Ook de Mechelse beeldhouwer-schilder Theo Blickx[1] en de Mechelse kunstschilder Karel-Willem Verschaeren waren leerlingen van Jef Willems.

StandbeeldenBewerken

Diverse sculpturen van Jef Willems staan op openbare plaatsen in Mechelen. Van zijn hand is het bronzen standbeeld Sint-Job op de mesthoop, dat ooit het voorplein van het Onze-Lieve-Vrouwgasthuis in de Mechelse Keizerstraat sierde, maar in de jaren '80 van de twintigste Eeuw, verhuisde naar de ingang van het Mechelse Dodoensziekenhuis op de Zwartzustersvest. Met dit beeld haalde Jef Willems een gouden medaille op de wereldtentoonstelling van Berlijn in 1891.

Ook op het Mechelse kerkhof staat een standbeeld van Jef Willems. Het is een portret in carraramarmer en siert het graf van de schilder en stichter van de muziekacademie Charles Wauters.[2]

Ook het museum van Kortrijk bevat van Jef Willems een werk, hetwelk vermeld is in het boek 'Beeldhouwkunst in België vanaf 1830' van Mieke Marx en Cor Engelen, uitgegeven door het Algemeen Rijksarchief (2002).

Voor zijn werken kreeg Jef Willems ooit de prestigieuze Prix de Rome.

K.K.O.L.K.Bewerken

In 1889 was Jef Willems de eerste voorzitter van de (nog Franstalige) Koninklijke Kring voor Oudheidkunde, Letteren en Kunst te Mechelen.

BibliografieBewerken

Artikels in jaarboeken van de K.K.O.L.K.
Door Jef Willem :

  • Les bronzes d'art fondus à la cire perdue. Vol. II p. 271-286 (1891)

Over Jef Willems :

  • Coninckx, H.. Rapport sur l'exposition d'art ancien et des oeuvres de Mr. Willems - président. Vol. I p. 23-33. (1889)
  • Leyssens, I.. Bij den honderdsten verjaardag van de geboorte van den Mechelschen beeldhouwer Jef Willems (1845-1910). Vol. IL p. 14-18. (1945)

Externe linksBewerken

BronnenBewerken

VoetnotenBewerken