Hoofdmenu openen

Mechelen Mapt β

Jan van der Steen

English.gif A sculptor from Mechelen
Sint-Romboutskathedraal in Mechelen

Jan van der Steen, geboren te Mechelen in 1633 en daar overleden in 1725, volgde als beeldhouwer zijn familiale traditie.

Inhoud

Jonge jarenBewerken

In Mechelen volgde Jan van der Steen les bij Antoon Bauens maar in 1653 verhuisde hij naar Antwerpen, waar hij samenwerkte met Artus Quellinus de Jongere.

Jan van der Steen trad binnen, als [[wp:Novice}novice]], in de orde van de jezuïeten en samen met zijn broer Jasper zorgde hij voor decoratief werk voor de Leuvense Jezuïetenkerk (1659-1666). Die broer schopte het in 1666 te Mechelen tot meester-beeldhouwer en werkte in 1668 aan het doksaal in de abdijkerk van Averbode.

In 1667 verliet Jan van der Steen de jezuïetenorde en trok hij naar Engeland, waar hij een tijdje samenwerkte met een andere Mechelse beeldhouwer, Frans Langhemans.

OeuvreBewerken

MechelenBewerken

In 1670 kwam van der Steen terug naar zijn geboortestad en werd er meester in de Sint-Lukasgilde. In datzelfde jaar beeldhouwde hij een marmeren koorweergave voor de Sint-Romboutskathedraal.

In 1671 werken zowel Jan als Jasper van der Steen in de zogenoemde Begijnhofkerk, waar Jasper witte marmer engelen voorzag voor het interieurportaal, terwijl Jan zich bezighield met het marmeren hoofdaltaar,[1] die voorzien werden met de patroonheiligen van deze kerk, Alexius en Catharina.[2] Rond die periode waren ook Lucas Fayd'herbe en Jan Frans Boeckstuyns (biechtstoelen en communiebank) actief in deze Begijnhofkerk.[3]

In de Sint-Romboutskathedraalwerkten beide broers eveneens samen aan het doksaal Tussen 1672 en 1674 en in 1679 werkte Jan er de twee witte marmeren ingangen aan de kooromgang af. Rond 1698 zou hij nog de werken rond het altaar van de heilige Anna afwerken, dat een aanvulling was met het Onze-Lieve-Vrouwealtaar, verwezenlijkt door Frans Langhemans, waarbij Jan van der Steen, rond die periode, mee samenwerkte.(bron?)

Buiten MechelenBewerken

Rond 1671 was Jan van der Steen een tijdje actief met het vervaardigen van een houten preekstoel voor de begijnhofkerk in Diest en tussen 1682 en 1684 werkte hij aan het tabernakel van het hoogaltaar in de Sint-Niklaaskerk in Gent.

VariaBewerken

Externe linksBewerken

BronnenBewerken

VoetnotenBewerken