Hoofdmenu openen

Mechelen Mapt β

Jan Anthonie Coxcie

English.gif Painter from Mechelen

Jan Anthonie Coxcie, geboren te Mechelen in 1650 en overleden in Milaan in 1720, was een barok kunstschilder.

Inhoud

Biografie

Jan Anthonie Coxcie behoorde tot de vijfde generatie van een Mechelse familie van schilders. Hij was, samen met zijn broer Jan Michiel, een zoon van de landschapsschilder Jan Coxcie (1629 – 1670).[1]

Jan Anthonie Coxcie was zeer onderlegd in het maken van historische taferelen en portretten. De monumentaliteit van de enscenering, met opvallende architectuurelementen, was heel kenmerkend voor de classicistische instelling van Jan Anthonie Coxcie. Deze kenmerken ontdekken we in zijn schilderij “Portret van een familie” uit 1694.[2]

Eén van de oudste en bekendste werken van zijn hand was een voorstelling van koning Karel II van Spanje, dat Jan Anthonie Coxcie schilderde in opdracht van de stad Mechelen. Hierdoor verwierf hij een internationale reputatie.

Na een kort verblijf in Amsterdam (1699 - 1705) week Jan Anthonie Coxcie uit naar Berlijn, waar hij werkte voor Frederik I, de eerste koning van Pruisen. Voor Frederik I werkte hij een aantal plafondstukken af met militaire taferelen in het Paleis van Charlottenburg en in het voormalige stadsslot/stadspaleis.

In 1713 verhuist Jan Anthonie Coxcie eerst naar Mainz om zich daarna in Milaan te vestigen, alwaar hij in 1720 stierf.

Schenking

Begin 2011 ontving de stad Mechelen een schenking van baron de Meester de Ravenstein uit Ramsdonk bij Kapelle-op-den-Bos, lid van een adelijk geslacht dat een belangrijke rol speelde in het Mechelse verleden. De schenking stelde de schilderijen voor van het echtpaar Pieter de Meester en Catherina de Dryver, die beiden in de Mechelse Sint-Romboutskathedraal begraven liggen. Beide werken worden toegeschreven aan Jan Anthonie Coxcie.

Externe links

Bronnen