Jacob Clarens

English.gif A Jesuit priest from Mechelen, who emigrated to the Northern Netherlands

Jacob(us) Clarens, geboren te Mechelen op 31 december 1640 en overleden te Aken op 12 juni 1694, was een jezuïet en klokkendeskundige.[1]

BiografieBewerken

Jacob Clarens trad toe tot de Orde van Jezuïeten in 1657 en werd priester gewijd in 1670. Tussen 1673 en 1691 was hij zielenherder in de katholieke gemeenschap van het Zuid-Hollandse Haastrecht en omstreken.

Zijn kennis van het klokkengieten, wat ook bleek toen hij Pieter Hemony bezocht,[2] werd door de (Roomse en niet Roomse) inwoners hoog geprezen. Alzo kon hij ervoor zorgen dat de katholieken in Haastrecht een nieuw bedehuis konden optrekken. In die periode had de lokale katholieke gemeenschap het moeten stellen met een schuur. Clarens kon zijn onderneming voltooien omdat hij tegelijkertijd ook architect, aannemer, opzichter en werkman was.

Jacob Clarens had ook een grote kennis van de Hollandse jurisprudentie. Hierdoor trad hij dan ook geregeld op in rechtskwesties, zoals erfrecht, schulddelging en grondbezit.

Tussen 1691 en 1694 was Jacob Clarens overste van de hele Noord-Nederlandse jezuïetenmissie, doch door een ziekte in 1690, door een val in het water, verzwakte hij zienderogen. Hij overleed te Aken, waar hij was opgenomen voor herstel.

LiteratuurBewerken

  • Van Doorslaar, George. Pater Jacobus Clarens S.J. – Mechelse klokkenkundige 1640-1694. Handelingen van de Koninklijke Kring voor Oudheidkunde, Letteren en Kunst van Mechelen, vol. 44 p. 49 ‍–79. K.K.O.L.K.M., Mechelen (1939). — Biografie.[3]

BronnenBewerken

VoetnotenBewerken