Hoofdmenu openen

Mechelen Mapt β

Hans Ruckers

English.gif A 16th century harpiscord builders family in Mechelen

Hans Ruckers, geboren te Mechelen tussen 1533 en '55[N 1] en overleden te Antwerpen in 1598, was een vermaard instrumentenbouwer en wordt aanzien als de stamvader van de familie die in het Antwerpse de stiel verder hebben gezet en waarnaar in die stad de vereniging Ruckers Genootschap Vrienden van het Museum Vleeshuis vzw naar genaamd werd.

Hans Ruckers was een afstammeling van een familie van instrumentenbouwers uit Weissenburg. In 1575 huwde hij Adriana Cnaeps, vermoedelijk uit Schoten, en in 1579 werd hij lid van de Sint-Lucasgilde. Hij vestigde zijn werkplaats in de Jodenstraat en dit huis ‍'de Clavesimbel'‍ zou tot in 1656 in de familie blijven. Het echtpaar kreeg 11 kinderen waarvan Joannes en Andreas I [N 2] het ambacht van hun vader verder zetten. Hun dochter Catharina trouwde met Joannes Couchet zodat hun zoon Joannes de stiel leerde van diens grootvader Hans en die traditie in de familie Couchet bracht.

Hans Ruckers bouwde voornamelijk klavecimbels en virginalen. Zijn instrumenten zouden een met violen van Stradivarius vergelijkbare kwaliteit halen. In Berlijn, Brugge, New-York, Parijs en aan de Yale Universiteit zijn er nog te vinden, gemaakt tussen 1580 en 1590. Sommige virginalen van Hans Ruckers bezaten twee toetsenborden en werden voorzien van een rozenmedaillon met de tekst "HANS RVEKERS ME FECIT" of de initialen "HR". Hans Ruckers zou ook orgels gebouwd hebben maar daar bleef er geen van bewaard. Wel is geweten dat hij aan de orgels in de Antwerpse Sint-Jacobskerk en Onze-Lieve-Vrouwekathedraal heeft gewerkt.

Hans Ruckers liet zich in 1594 inschrijven als poorter (burger) van Antwerpen.

Inhoud

Externe linksBewerken

FilmlinksBewerken

"My Ladye Nevells Grownde" - William Byrd
Original Ruckers virginal-spinet 1604
Octave Spinet Virginal Octavino Harpsichord
after Hans Ruckers 1581


BronnenBewerken

VoetnotenBewerken

  1. Men ontdekte geen doopakte van de in Mechelen als zoon van Frans geboren Hans (net als Jan kort voor Jo[h]annes) Ruckers zodat zijn geboorteperiode geschat werd aan de hand van gekende gegevens. Een zoon (instrumentenbouwer, ook Jan genoemd en gehuwd met een kleindochter van de componist en muziekuitgever Hubert Waelrant), minstens twee kleinzonen, een achterkleinzoon (instrumentenbouwer) en minstens twee achterkleinzonen heetten (ook) Joannes Ruckers. De echtgenote van Hans, Adriana Cnaeps (ook 'Adriane Knaeps' of 'Knaep', haar vader was 'Jacobe de Knape' genoemd), trad als weduwe van 'Jan' op in 1599.
  2. Hans Ruckers' zoon Andreas (I) gaf de stiel ook door aan diens zoon Andreas (II).