Hoofdmenu openen

Mechelen Mapt β

Hans Bol

English.gif Painter from Mechelen

Hans Bol, geboren te Mechelen op 16 december 1534 en overleden in Amsterdam op 20 november 1593, was een kunstschilder(bron?), inzake een maniërist met sterke invloed uit de hoogrenaissance.

Inhoud

BiografieBewerken

Hans Bol kreeg zijn eerste opleiding van zijn twee ooms (Jacob Bol I and Jan Bol)(bron?), die ook kunstschilders waren. Na deze opleiding was hij, als veertienjarige jongeman, leerling van een Mechelse waterverfschilder, die zich ook bezighield met het Tempera-schilderen, en kreeg hij een opleiding in de Mechelse Traditie van het waterverfschilderen of aquarel. Na een tweejarige opleiding te Heidelberg wordt hij Meester in de Mechelse Sint-Lucasgilde. Na annexatie van de stad door de Spanjaarden (1572) wordt hij Meester in Antwerpen (1574). Een tiental jaar later trekt Hans Bol, via Bergen-op-Zoom, Dordrecht en Delft naar Amsterdam. Hier geeft hij ook les met Jacob Savery, Joris Hoefnagel en zijn stiefzoon Frans Boels als voornaamste leerlingen.

De waterverfschilderijen van Hans Bol werden wijd verspreid en daardoor begon hij ook miniaturen te maken op perkament, minitieus uitgewerkt en meestal in kleur (miniatuurgouaches). Deze techniek leverde hem vele internationale klanten en zorgde voor een goed inkomen.

OeuvreBewerken

Ook maakte Hans Bol verschillende olieverfschilderijen en verlichtte hij manuscripten, maakte hij tekeningen en gravures. Zijn voorkeur ging echter uit naar het creëren van landschappen, allegorische en bijbelse scènes en genre-schilderijen. De tekeningen van Hans Bol vormen echter een belangrijke schakel tussen de Vlaamse Kunst enerzijds en die van de Noordelijke Nederlanden anderzijds, voornamelijk in het uitbeelden van landschappen. Eén van de meest voorname tekening is een landschap met de val van Icarus, geïnspireerd door Ovidius’ Metamorphoses, dat het verhaal van Icarus verteld. Het werk wordt beschouwd als een ultiem voorbeeld van landschapsweergave met subtiele kleurveranderingen, uitgekiende perspectieven en sterke contrasten tussen voor-en achtergrond. Ook de menselijke figuren en de natuurkrachten geven dit miniatuurschilderijtje een kosmische dimensie. Hans Bol gebruikte de figuur van Icarus in meerdere werken en schilderijen en Karel van Mander was een liefhebber van het genre.

Het grafische oeuvre van Hans bol is enorm, zowel tekeningen als prenten en de vroegste gekende tekening (een landschap uit 1557) is te bewonderen in het Museum Boijmans Van Beuningen. Echter zijn veel van de grotere werken van Hans Bol, zoals zijn schilderijen, verloren gegaan en kennen we zijn oeuvre vooral van zijn miniaturen. Maar hij heeft duidelijk wel een grote rol gespeeld in de ontwikkeling van het landschapsschilderen.

Veel werken van de Antwerpse kunstschilder Abel Grimmer waren geïnspireerd op de werken van Hans Bol.

FilmlinksBewerken

Een door Hans Bol getekende triptiek van Christus' kruisiging
Presentatie in het Engels


Externe linksBewerken

BronnenBewerken

VoetnotenBewerken