Hoofdmenu openen

Mechelen Mapt β

Gillis van den Vliete

English.gif Sculptor from Mechelen

Gillis van den Vliete (aka Egidio della Riviera), geboren te Mechelen en overleden in september 1602 te Rome, was een beeldhouwer die in Italië actief was.

Rond 1567 was hij in Rome, waar hij aan de restauratie van een antiek sculptuur werkte, evenals aan enkele monumentale beelden samen met de beeldhouwer Nicolas ofte Nicolaus Mostaert (aka Nicolo Pippi, aka Niccolà Fiammingo) uit Atrecht.

De stijl van Gillis van den Vliete is met zware draperieën, uniforme gezichten en veel aandacht voor detail typisch Noordelijk Renaissance. Deze kenmerken vinden we terug in de reliëfs van de doodskist van Karel Frederik, erfprins van Gulik-Kleef-Berg, in de Santa Maria dell'Anima te Rome. In deze kerk voor Duitstaligen vinden we ook een grafmonument van kardinaal Andreas van Oostenrijk. Beide werken werden door Gillis van den Vliete in samenwerking met Nicolas Mostaert gebeeldhouwd; aan dat voor de erfprins werkte ook een derde Vlaming: Pierre de la Motte.[1]

Externe linksBewerken

BronnenBewerken

  • (en) Kockelbergh, Iris. Vliete, Gillis van den. Grove Art Online (1996 in print, 1998 online) (republished by Oxford Index). Nagezien 2014-06-04.
  1. (en) Hall, Marcia B.. Rome. Cambridge University Press (2005). Nagezien 2014-06-04.

VoetnotenBewerken