Hoofdmenu openen

Mechelen Mapt β

Ferdinand Elle

Translation : Painter from Mechelen

Inhoud

Beschrijving

Ferdinand Elle (Ook Ferdinand Helle – Ferdinand Elie) werd geboren te Mechelen in 1570 en overleed te Parijs in 1637. Ferdinand Elle was een portretschilder.

Biografie

Ferdinand Elle (en) was de vader van de portretschilders Lodewijk (Louis) Ferdinand Elle de Oudere (en) (Parijs 1612-1689) [1] en Pieter Elle. [2] Tevens gaf hij, gedurende een drietal maanden, les aan de Franse kunstschilder Nicolas Poussin.

Tussen 1601 en 1637 was Ferdinand Elle werkzaam in Parijs en was hij in dienst van koning Lodewijk XIII van Frankrijk. In 1609 kreeg Ferdinand Elle een ruime vergoeding voor een groot geschilderd groepsportret die Parijse schepenen, magistraten en griffiers voorstelden.

Ferdinand Elles vroegste werken getuigden echter van een middelmatige kwaliteit, doch - door de jaren – verbeterde diens vakmanschap waardoor hij meer werd gevraagd en alzo kon Ferdinand Elle zich opwerpen als gedegen en succesvolle kunstenaar. Hendrik IV van Frankrijk en Maria de’ Medici waren enkele van de personen die Ferdinand Elle portretteerde.

Aan het hof van van Lodewijk XIII schilderde Ferdinand Elle voornamelijk portretten van notabelen, [3] waaronder de chirurg Jacques de Marque. [4]

In 1623 naturaliseerde Ferdinand Elle tot Fransman. [5]

Vele werken van zijn hand zijn verdwenen. Een portret dat de tand des tijds wel overleefde was een weergave van Henri de Lorraine, markies van Moüy.

Literatuur

Ferdinand Elle werd behandeld in een aantal boeken...

  • ”Het cultuurleven te Mechelen. I. De beeldende kunsten. I. Van Michiel Coxie tot Prosper de Troyer” – J. Gabriels
  • ”Mechelen de Heerlijke - Mechelen 1938-1947” – R. Foncke

…en naslagwerken :

  • ”Ausbreitung und Nachwirkung der holländischen Malerei des 17. Jahrhunderts” – Horst Gerson – 1983
  • ”Dutch & Flemish etchings, engravings and woodcuts ca. 1450-1700” – Uitgeverij Hertzberger (meerdere auteurs)
  • ”Allgemeines Künstlerlexikon : die bildenden Künstler aller Zeiten und Völker” – Uitgeverij Saur (meerdere auteurs)
  • ”A checklist of painters c.1200-1994 represented in the Witt Library, Courtauld Institute of Art, London” – Uitgeverij Mansell
  • ”Dictionnaire critique et documentaire des peintres, sculpteurs, dessinateurs et graveurs de tous les temps et de tous les pays” – E. Bénézit - 1999

Externe links

Voetnoten