English.gif The river Dijle in Mechelen
Hier gaf historische bedrijvigheid Mechelen de toenaam Dijlestad

In de Dijle te Mechelen komen aan het Zennegat, bij het via de stad vanuit Leuven toegevloeide water, de Leuvense Vaart en de Zenne. De Mechelse deelgemeente Heffen ligt aan de overzijde van die bijrivier. De Dijle en de Nete komen een vijfhonderdtal meters stroomafwaarts samen en vormen zo de Rupel, die slechts twaalf kilometer verder in de Schelde uitmondt.

Oorspronkelijk vloeide de rivier van oost naar west dwars door de binnenstad. Tussen de sluizen bij Roestenberg en die voorbij het Keerdok is dat deels laaggelegen traject sinds de vroege twintigste eeuw de Binnendijle, met een gecontroleerd peil van quasi stilstaand water. Om de stad te behoeden voor overstromingen, loopt het aan getijden onderhevige water door de Afleidingsdijle of Buitendijle, een omleidingskanaal dat grotendeels gevormd werd door het uitgraven van de stadsgracht langsheen de noordelijke al veel eerder afgebroken stadswallen. De vesten bleven te Mechelen overigens immer zo genoemd, al spreken weggebruikers ook van de kleine of binnenring of technisch van de R12.

GeschiedenisBewerken

De Dijle (Middeleeuwse benaming: Thila) is eigenlijk de Demer. Wanneer men gaat kijken naar de monding van de Demer in de Dijle, dan zie je duidelijk dat de Demer de grootste rivier is. Naar het schijnt heeft men voor de naam Dijle gekozen om eenzelfde grandeur uit te stralen als een andere belangrijke stad aan de Dijle: Leuven.(bron?) Omdat de Dijle ook door Leuven stroomt (een Hertogelijke Stad) werd deze rivier belangrijker geacht dan de Demer, die 'slechts' Scherpenheuvel, Diest en Aarschot aandoet.

De Dijle was oorspronkelijk 3 maal breder dan nu en bezat verschillende zijarmen en bijrivieren, die door verzanding verdwenen zijn of versmalden tot kleine vlieten waarlangs men straten en huizen bouwden. De meeste van deze vlieten werden overwelfd, omdat ze als broeinesten van ziekten beschouwd werden.

Milieu

Vroeger was de Dijle vrij vuil en zorgde hij vaak voor stankhinder. Tegenwoordig is dit erg verbeterd en lijkt het visbestand hersteld. Het slib echter blijft een probleem: dat blijft sterk vervuild met o.a. zware metalen. Op 15 juli 2012 werd er, voor de eerste maal in Mechelen, aan streetfishing gedaan. Dit gebeurde zowel in de Dijle als in de Leuvense Vaart en de Melaanvliet.

Ponton

Tijdens de jaarlijkse Dijlefeesten wordt er, op de Dijle, geregeld gebruik gemaakt van een ponton.

Big Jump

Jaarlijks springen er een heleboel mensen in de Dijle ter ere van de actie Big Jump.

BoekBewerken

In 2006 verscheen bij het Davidsfonds Leuven het naslagwerk “Het Dijleland” van Bart Vercoutere, Niko Boone en Hens Maarten met foto’s van Désiré Vanautgaerden. Dit werk was gebonden in harde kaft en rijkelijk geïllustreerd in kleur en met kaarten. Een korte omschrijving op de achterflap geeft volgende tekst:

“Mysterieuze moerassen, kabbelende beekjes of stijlvolle stromen: de Dijle heeft vele gezichten. Van Genappe tot Mechelen streelt, doorklieft en doorkronkelt ze drie Belgische provincies. Als een vloeiende penseeltrek tekent de rivier het landschap. Van landbouwplateaus en valleien tot boscomplexen, heiden en stroompjes, geen enkel hoekje blijft onbesproken. De mooie foto’s geven een voorproevertje van de schoonheid van het Dijleland”.

VariaBewerken

  • Het kinderlied "De Kikker", waarvan Nederlandse en Antwerpse versies gekend zijn, kreeg ook een variant met "aan de oever van de Dijle".[1]

Bezig met het laden van de kaart...

  • In september 2016 meerde aan de Haverwerf een schuit aan met een zes meter hoge opblaasbare figuur die een vluchteling voorstelde. De verwelkoming van deze Inflatable Refugee door burgemeester Somers kondigde het stadsfestival Op.Recht.Mechelen aan, dat een week later van start ging naar aanleiding van de vierhonderdste verjaardag van de vestiging van de Grote Raad in het Hof van Savoye.[2]

GalerijBewerken

FilmlinksBewerken

Ontdek Mechelen per boot
Bootjes kijken aan de Dijle in Mechelen
Dijlepad Mechelen-Bonheiden


Big Jump 2010 - Dijle Mechelen
Big Jump 2013 - Dijle Mechelen


Streetfishing in Mechelen
Dijle in Mechelen


Externe linksBewerken

BronnenBewerken

VoetnotenBewerken