Hoofdmenu openen

Mechelen Mapt β

Denis van Alsloot

English.gif A late 16th and early 17th century painter from Mechelen

Denis van Alsloot (Denijs of Denys van Alsloot of Denijs van Alslot) werd geboren te Mechelen rond 1570 en stierf in 1626 of 1628 te Brussel. Deze kunstschilder is gekend om zijn genre- en (winter)landschapsschilderijen. Er wordt vermoed dat hij de zoon was van Daniël Alsloot, een landschapschilder uit Brussel, alhoewel de naam lichtjes verschillend is.

Inhoud

StijlBewerken

Denis van Alsloot schilderde in de stijl van Gillis van Coninxloo, maar vanaf 1610 creëerde hij zijn eigen stijl (zie Het Feest van de Ommegang in het Prado-Museum in Madrid of Processie naar Onze-Lieve-Vrouw ter Zavel in Brussel, te vinden in het Victoria en Albertmuseum in Londen). Maar Denis van Alsloot zal bekend blijven als een voorloper van de moderne landschapschilderkunst, waarin hij geregeld samenwerkt met Hendrick de Clerck. Het is vooral tijdens de 17de eeuw dat de landschapsschilderkunst een ware bloei kent.

Albrecht en IsabellaBewerken

In het begin van de zeventiende eeuw trad hij op als de hofschilder van Albrecht van Oostenrijk en (infanta) Isabella van Spanje, waar hij vooral landschappen, officiële feesten en optochten schilderde. Beide hoogheden waren bezeten van kunst en, naast Denis van Alsloot, kregen ook andere grootheden van hen opdrachten, zoals Frans Pourbus de Jongere, Otto van Veen, Jan Breughel en P(i)eter Paul Rubens.

FilmlinksBewerken

Denis van Alsloot (1570-1626)


Externe linksBewerken

BronnenBewerken

VoetnotenBewerken