Hoofdmenu openen

Mechelen Mapt β

Cornelius Huysmans

English.gif Painter from Mechelen
Cornelius Huysmans

Cornelius (Corneille) Huysmans (van Mechelen) werd gedoopt in Antwerpen op 2 april 1648 en overleed te Mechelen op 1 juni 1727. Cornelius Huysmans was een schilder van landschappen en religieuze taferelen en verbleef voor het grootste deel van zijn leven in Mechelen. Een aantal werken van Cornelius Huysmans zijn te bezichtingen in het Louvre te Parijs in Frankrijk.

Zijn leven en werken

Cornelius Huysmans was de zoon van een bouwheer/architect, genaamd Hendrik Huysmans, die getrouwd was met Catharina van der Meyden. Na de dood van zijn beide ouders, wordt hij opgevoed door zijn oom en leert hij het schilderen bij ofwel de landschapschilder Gaspar de Witte ofwel bij zijn halfbroer Pieter. Cornelius Huysmans verhuist naar Brussel, waar hij in de leer gaat van Jacques d’ Arthois, die een grote invloed heeft op zijn ontwikkeling als schilder.

Op 24 januari 1682 zal hij, in Mechelen, huwen met Maria Anna Schepers. In 1688 ondertekent Cornelius Huysmans een akkoord met de Mechelse Schildersgilde, zodat hij in deze stad zijn beroep kan en mag uitoefenen. Doch, door geregelde strubbelingen met de Gilde, besluit Cornelius Huysmans te verhuizen naar Antwerpen, waar hij Meester-Schilder en gewaardeerd lid van de Sint-Lukasgilde wordt in 1706-1707. Maar in 1716 keert hij terug naar Mechelen waar hij ook les zal geven met oa Augustinus-Casimir Redel en Jean Edmond Turner als zijn leerlingen. In Mechelen blijft hij leven en werken tot aan zijn dood.

De landschapsschilderijen van Cornelius Huysmans zijn geïnspireerd door de Brusselse School. Veel van zijn werken hebben een min of meer specifiek herkenbaar karakter, alhoewel een heel pak van zijn werken amper tot niet ondertekend zijn door de kunstenaar. Zijn jongere broer, Jan-Baptist Huysmans (1654-1716) was ook een landschapschilder, maar deze werd overklast door zijn oudere broer, alhoewel de schilderijen van beide broers amper te onderscheiden zijn.

Een klein hoeveelheid werken, gesigneerd door Jan-Baptist Huysmans, gedateerd tussen 1690 en 1700, geven een inzicht over de stijl van deze kunstenaar. Door het maken van een vergelijking, tussen de werken van beide broers, krijgen we een beter beeld over de werken van Cornelius Huysmans. Hierdoor werd een schilderij, toegeschreven aan Cornelius Huysmans, later echter geklasseerd als een werk van een andere landschapschilder met de naam van Adriaen van der Kabel.

Externe Links