Hoofdmenu openen

Mechelen Mapt β

Constant Spinoy

English.gif Stamp engraver from Mechelen
Postzegeldrukpers Mechelen

Constant Spinoy werd geboren te Mechelen op 16 juni 1924 en overleed te Mechelen in 1993. Constant Spinoy was een postzegelgraveerder.

Inhoud

Biografie

Na een opleiding tot metaalbewerker aan de Technische School Mechelen (TSM) betrad Constant Spinoy, als leerjongen, de Centrale Werkplaats van de NMBS, waar hij in aanraking kwam met de graveertechniek.

Geboeid door de techniek, maar ook aangemoedigd door vrienden, collega’s en Maurice Poortman, ontpopte Constant Spinoy zich tot graveerder bij de Spoorwegen.

Maurice Poortman was een bekende graveerder van zegels en bankbiljetten en alzo trad Constant Spinoy, in 1952, in dienst bij de Zegeldienst van Mechelen, waar hij werkte als retoucheerder-moleteerder. [1]

In 1962 realiseerde hij zijn eerste eigen graveeropdracht, namelijk de kerk van Onze-Lieve-Vrouw van Hanswijk, wat aanleiding gaf tot meerdere opdrachten.

Als meester-graveerder beheerste Constant Spinoy alle teken-en graveertechnieken, zowel naar staaldiepdruk toe, naar de combinatie van staaldiepdruk en rasterdiepdruk en naar de combinatie van meerdere kleuren onrechtstreekse staaldiepdruk met meerdere kleuren rechtstreekse staaldiepdruk.

Als proef gebruikte Constant Spinoy een door hem eigenhandig geconstrueerde proefpers om zijn werk te kunnen volgen, zijn innovaties af te toetsen en eventueel bij te corrigeren.

Een andere bekende postzegelgraveerder in de Zegeldienst in Mechelen was Charles (Carlo) Leclerqz. [2]

Prijzen

De postzegels van Constant Spinoy genoten nationale en internationale erkenning. Talrijke prijzen werden aan hem toegekend.

  • 1970 : Prijs van de koning
  • 1977 : Internationale Europaprijs in Parijs
  • 1981 : Nationale Europaprijs

Tevens werd Constant Spinoy (tot vijfmaal toe) als Eerste gerangschikt in de Grote Prijs voor Belgische Filatelistische Kunst.

Boeken

Constant Spinoy wordt vernoemd in het naslagwerk “Twee eeuwen signaturen van Belgische kunstenaars” van uitgeverij Art (2003).

Extra

Als eerbetoon aan Constant Spinoy werd zijn naam gebruikt bij de vermelding van een planetoïde die werd ontdekt door de Vlaamse astronoom Eric Walter Elst (11900 Spinoy – 1991). [3]

In 1997 kwam de postzegel #16460 uit met een beeltenis van Constant Spinoy en deze zegel behoorde tot de zeldzame groep van “postzegels-op-postzegels” (stamps-on-stamps).

Familiale banden

Dat er familiale banden bestaan tussen Constant Spinoy en de Mechelse / Belgische politicus Antoon Spinoy is (tot op heden) niet geweten.

Externe links

Voetnoten