Carl Cleves

English.gif Globetrotter from Mechelen (See "Referenties" for his biography on his personal site)
Theatrium
Carl Cleves
(Met toestemming van
Carl Cleves himself)

Carl Cleves is de verkorting van Carl van Cleves, welke artistennaam Carl Van Hoogenbemt als tiener had benut. Hij werd geboren te Mechelen, is wereldreiziger en één van de leden van de muziekgroep 'The Hottentots'.

Biografie

Carl Cleves trad op zijn vijftiende op in de Mechelse zaal Volksbelang met zijn covergroepje “The Dragons”, doch verliet 25 jaar geleden zijn geboortestad om (na een studie Rechten), met een gitaar over zijn schouders, de wijde wereld in te trekken.

Hij nam zijn eerste langspeelplaat op in Düsseldorf in 1966 en studeerde Afrikaanse traditionele muziek en antropologie met professor John Blacking aan de Universiteit van de Witwatersrand (Zuid-Afrika), deed research in Braziliaanse folklorische muziek aan de Federale Universiteit van Minas Gerais (Brazilië), studeerde en doceerde hedendaagse compositie aan de Southern Cross Universiteit in Lismore (Australië).

Na een verblijf van 2 jaar in Afrika, een jaar in Indië en Zuidoost-Azië, acht jaar Brazilië en de Pacifice Eilanden (en), woont Carl Cleves op dit ogenblik in Australië. In Brazilië leidde Carl Cleves zijn eigen band en nam 2 LPs op: "African Lion" (1984) en "Love is a Phantom" (1987). [1]

In Sydney in 1989, leerde hij zijn vrouw Parissa Bouas kennen, een zangeres, schrijfster en muzikante. Samen richtten Carl en Parissa de muziekgroep “The Hottentots” op, een muziekgroep die moderne en traditionele folksongs combineert met een mix van roots muziek uit de ganse wereld. [2] The Hottentots deden reeds concerten in het Mechelse Theatrium (het vernieuwde Volksbelang), het Cultureel Centrum en de Stadsschouwburg . Zij maakten ook tournees in Brazilië, Argentinië, Madagaskar, Duitsland en Nederland.

Naast de muziekgroep geven Carl Cleves en Parissa Bouas ook nog les in zangtechnieken en in wereldmuziek aan de Southern Comfort University in Australië.

Carl Cleves schreef een boek over zijn muzikale reizen dat werd gepubliceerd door Transit Lounge Publishing onder de titel "Tarab, travels with my guitar" (2007).

Op 28 oktober 2010 gaven Carl Cleves en Parissa Bouas een optreden in de boekenwinkel “De Zondvloed” in de Mechelse Onze-Lieve-Vrouwestraat en op 5 november 2011 traden ze op in het Mechelse Cultuurcentrum.

Uitgegeven muziek

  • 1984 - "African Lion"
  • 1987 - "Love is a phantom"
  • 1994 - "A small world" [3]
  • 1997 - "The voice of your heart" [4]
  • 2001 - "Graceful" [5]
  • 2004 - "Turn back the tide" [6]
  • 2007 - "All alone"
  • 2008 - "Tarab"
  • 2009 - "Out of Australia'" (Stockfisch records)

Familieband

Carl Cleves (of Carl Van Hoogenbemt) is een achterneef van de Mechelse schrijver Albert Van Hoogenbemt.

Filmlinks

Carl Cleves – House of Sorrow
De Zondvloed – 28 oktober 2010
Mechels Cultuurcentrum 2011


Externe links

Bronnen

Voetnoten