English.gif Most famous shopping street in the city
Bruul

De Bruul te Mechelen is een rechte, behoorlijk lange en de voornaamste winkelstraat. Hij begint smal aan de Grote Markt met de in de volksmond genoemde Korte Bruul en is breder vanaf de Botermarkt tot het eindpunt aan de Fonteinbrug. Daar over de Dijle ligt de Vijfhoek.

Behalve de Botermarkt heeft de oostzijde slechts é‍ é‍ n zijstraat. Dat plein en die Hazestraat komen uit bij het begin- en respectievelijk het eindpunt van de Leermarkt. Aan de westkant vormen alle zeven straatjes rechtstreeks of via de Lange Schipstraat verbindingen met de IJzerenleen.

GeschiedenisBewerken

De benaming Bruul wijst op moerassig gebied. Voorheen had men het over de 'Nieuwe Bruul' in tegenstelling tot de 'Oude Bruul', welke laatste benaming sommige Mechelaars nog steeds benutten voor de huidige Désiré Boucherystraat.

Door de ontmanteling van de vesten en de aanleg van de stationswijk werd de Bruul in de 19e eeuw een belangrijke verbinding tussen het station en het stadscentrum. Hierdoor kwamen er meer handelaars in de straat, bevorderd door de inplanting van warenhuizen (1910-1921-1936) en bioscoopzalen (1910-1932). De Bruul werd op deze manier de winkelstraat bij uitstek, enigszins ten nadele van de IJzerenleen.

Heden

Op de Bruul zijn talrijke filialen van grote winkelketens gevestigd. De straat is volledig verkeersvrij dan wel verkeersarm. In de Bruul vindt men o.a. het Bruulcenter. Deze manier van winkel houden was populair in de jaren '70 en '80 van de vorige eeuw (Kleine winkels in een groot complex, zoals City2 in Brussel) en dit idee vond men ook terug in de ondertussen afgebroken Euroshopping op de Botermarkt. In 2014 opende Media Markt zijn deuren.

Dankzij zijn grote commerciële waarde komt deze straat ook voor in het bekende gezelschapspel Monopoly.

EtymologieBewerken

Een Bruul (ook wel Bril, Bruel of Bruil) duidde oorspronkelijk een afgepaald gebied aan. Later bedoelde men er een braakliggend en vaak moerassig stuk land mee, vaak met houtgewas begroeid. In de Kempen werd vaak ook gewoon een wei die dicht tegen de bebouwing lag aangeduid met Bruul. Het woord gaat terug op een middeleeuws Latijns woord Brogilio, dat waarschijnlijk van Keltische oorsprong is. De term komt in het Nederlandse taalgebied in verschillende regionale vormen voor ‍: Bruul, Bruil, Broel en waarschijnlijk ook Brogel en Breugel. Hij wijst op verscheidene locaties, bijv. de Broeltorens in Kortrijk, het Bruulpark aan de Bruul in Ronse,[1] de Bruul in Mechelen. Bij Groningen ligt achter het Stadspark een streek met de naam Bruilweering (wering = dijk). Het Latijnse woord Brogilio is ook in het Duits (Brühl, Bühel) overgenomen, evenals in het Frans (Broglie, Breuil) en komt ook in die talen in plaatsnamen voor.

VariaBewerken

GalerijBewerken

FilmlinksBewerken

Bruul Mechelen
O.L.V.-van-Leliëndaalkerk in de Bruul


Mediamarkt Bruul Mechelen
Wandeling door de Bruul


BronnenBewerken

  • Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen, deel 9n, p. 54 e.v.
  1. Bruulpark (ID: ‍104902). Inventaris (Erfgoedobjecten). Onroerend Erfgoed. Nagezien 2019-09-06.

VoetnotenBewerken