Hoofdmenu openen

Mechelen Mapt β

Begijnhofkerk

English.gif Church of the beguinage in Mechelen.
Interieur van de Begijnenkerk te Mechelen

Bezig met het laden van de kaart...

De barokke Begijnhofkerk in de Nonnenstraat van het Groot Begijnhof te Mechelen, is gewijd aan Sint-Alexius en Sint-Catharina, die beiden wegens hun rechtlijnige levenswandel zeer populair waren bij de Begijnen. Met de bouw werd begonnen in 1629 en reeds in 1638 werd ze in gebruik genomen.

Inhoud

Architectuur en decoratieBewerken

De in de eerste helft van de 17e eeuw gebouwde vroeg-barokke kerk is geïnspireerd door Italiaanse voorbeelden. Het schip en de zijbeuken zijn van elkaar gescheiden door rondboogarcades op pijlers, versierd met Korintische pilasters. Een reeks voorbereidende tekeningen werd gemaakt door de ingenieur-jezuïet Pieter Huyssens. De uitvoering werd toevertrouwd aan de Brusselse hofarchitect Jacob Franquart, maar die kon wegens ziekte het werk niet voltooien. Bij de decoratie was Lucas Fayd'herbe betrokken.[1] Een paar sculpturen binnenin en het reliëf met God de Vader bovenaan in de gevel, worden aan hem toegeschreven. Allicht maakte zijn leerling Jan Frans Boeckstuyns het anderhalve ton zware beeld van de heilige Catharina boven de ingang.[2] De oorspronkelijke collectie van circa vijftig 17e-eeuwse schilderijen is bijna volledig bewaard gebleven. In het begin van de 20e eeuw werd het hele interieur geschilderd in lichtblauw, rose, turkoois en beige.

RestauratieBewerken

Dertig jaar nadat de eerste stellingen verschenen, werd in oktober 2014 de restauratie van de Begijnhofkerk heraangevat.[3] Het terugplaatsen van het in 2000 van de gevel gehaalde Catharinabeeld in 2019, zij het met een zwaard uit kunststof, bekroonde de intensieve buitenrestauratie — welke ruim vijf miljoen euro opslorpte. Verwacht werd dat het jaar daarop ook die van haar interieur — waarvoor de Vlaamse overheid in april 2016 een kleine twee miljoen extra had vrijgemaakt ‍[4] — zou klaar zijn.[5]

GalerijBewerken

FilmlinksBewerken

Passiespel Begijnhofkerk
Historische kerken in Mechelen
Restauratie schilderijen Begijnhofkerk


Externe linksBewerken

  • Foto's (op Flickr)
  • Fotoserie in de bron 'Kerk in Vlaanderen'

BronnenBewerken

  1. Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen deel 9n, p. 134 e.v.
  2. Begijnhofkerk Sint-Alexis en Sint-Catherina Mechelen. Kerken in Vlaanderen. Nagezien 2016-04-08.
  3. Van Haezendonck, Sven. Restauratie Begijnhofkerk start volgende week. Gazet van Antwerpen regio Mechelen (2014-10-17). Nagezien 2016-04-08.
  4. Van Haezendonck, Sven. Extra subsidie van 1,9 miljoen voor restauratie werelderfgoed. Gazet van Antwerpen regio Mechelen (2016-04-05). Nagezien 2016-04-08.
  5. Van Haezendonck, Sven. Catherinabeeld prijkt opnieuw in gevel Begijnhofkerk. Gazet van Antwerpen regio Mechelen (2019-08-29). Nagezien 2019-09-01.

VoetnotenBewerken