Begijnenstraat

English.gif Narrow street and alley in the city centre of Mechelen
De Begijnenstraat

De Begijnenstraat te Mechelen vlakbij de ingang van de Sint-Romboutskathedraal, scheidt Onder-den-Toren van de Steenweg en verbindt hen met de Vismarkt net bij de Drabstraat.

Deze lange maar nauwe straat is vernoemd naar de begijnen die hier begin de 13e eeuw verspreid woonden, nog voor de oprichting van een Begijnhof.[1]

HedenBewerken

In de Begijnenstraat bevinden zich het in 2010 gerenoveerde hotel 'De Drie Peerdekens' evenals de ingang van de Christelijke Mutualiteiten Mechelen (CM).

Op huisnummer 18 vermeldt een plakkaat dat dit eertijdse huis van Raadsheer de Santère het 'Hof van Santère' heet. Dit 17e-eeuwse pand werd gerestaureerd in fases en geïntegreerd in de Campus Lindepoort; een deel wordt benut door diensten van De Volksverzekering (DVV-Protect). Op nummer 18/1 bevindt zich ook galerij 'De Lindepoort', die geregeld werk van onder andere beeldende kunstenaars tentoon stelt. Op 18/2 is het regionaal OKRA-secretariaat gevestigd.

Tot eind jaren 1980 was in de Begijnenstraat Ciné Studio gevestigd, de erotische cinema van Gommaar Verelst. Sinds 1991 wordt het zaaltje op nummer 19 gebruikt door Kc nOna. Tot 2008 werd de bioscooptraditie van het gebouw nog wel verdergezet met één vertoning per week door Filmhuis Mechelen, dat echter sinds 2009 het Cultuurcentrum Mechelen benut.

Dichter bij de Vismarkt herinnert aan de overzijde een erg lange, hoge zijgevel aan één van de grotere meisjesscholen, het inmiddels gesloten Lorette-instituut.

SchapengangBewerken

Halverwege de Begijnenstraat eindigt een doodlopende zijsteeg in westelijke richting naast het eetcafé 'De Graspoort'. In het begin van dit straatje vindt men kleine woningen maar de privétuintjes van de eigenaars liggen aan de overzijde. Wanneer dezen 's zomers in hun tuin verpozen, zien zij de wandelaars en hongerige respectievelijk voldane toeristen voorbijlopen. Heden blijkt ook het steegje Begijnenstraat maar alvast rond 1965 heette het nog Schapengang.[2]

Externe linksBewerken

BronnenBewerken

  1. Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen, deel 9n, p. 33 e.v.
  2. Kaart nr. 62 – Plan van Mechelen en grote omgeving, 3e uitgave, R. De Rouck. Prijs: 35 Fr. De Rouck liet na op kaft, info- en straatnamenlijst of kaarten 1:15.000 en 1:8.500 (kern) een jaartal te vermelden maar Mercedes was reeds aan het Keerdok (1964 ‍–'73) en Racing Basket speelde nog in de Groentehalle (tot 1968). Nagezien 2013-05-05

VoetnotenBewerken