Befferstraat

English.gif Street in the city centre of Mechelen

Bezig met het laden van de kaart...

Befferstraat en locatie van de eertijdse Befferbrug,
waar nu een doorsteek is naar de Rik Wouterstuin
De Befferstraat

De Befferstraat in Mechelen is de licht gebogen en langzaam breder wordende straat van de Grote Markt naar de Veemarkt.

Zijstraten zijn links het Pelikaanstraatje, het Wollebrandstraatje en, via een overbouwde doorgang, het naar Jan De Smedt genoemde Jan de Smedtplein; rechts de Reuzenstraat tussen het Stadhuis en het Huis van de Mechelaar. Van in de 13e eeuw verliep de aansluiting met de Veemarkt over de 'Nieuwe' Melaan dankzij de Befferbrug. Nadat deze allebei ongeveer een eeuw verdwenen waren bij de overdekking van de vlieten, werd in 2016 aan rechterzijde onder een pand heen een met hekken afsluitbaar pad bovenop de oude vliet geopend. Hierlangs komen sindsdien voetgangers uit op een stukje heraangelegde waterloop en de gelijktijdig geconstrueerde Rik Wouterstuin, van waaruit ze via een onderdoorgang mits eveneens geopend hekken de Rik Woutersstraat kunnen bereiken tegenover de Leegheid.

BenamingBewerken

De afkomst van de naam is onduidelijk. Mogelijke verklaringen zijn:

 • Misschien is het afkomstig van 'straat achter het [wp:Belfort (toren)|Belfort]]'.
 • Misschien komt het van de familie Van Beffere uit de 13e eeuw.
 • Misschien komt het van Philip Snoy, Heer van Befferen uit de 17e eeuw
 • Befferen is de oorspronkelijke naam van Putte. Deze straat ligt in het verlengde van de huidige Putsesteenweg (en de Oude Putsebaan, een vroegere heirweg richting Duitsland).


 • Citaat uit het boek Namen der straten van Mechelen door Kanunnik Willem Van Caster:
  "De benaming Befferstraat (Rue de Beffer) komt reeds voor in eenen Chynsrol van 1220. Het deel gelegen langsheen de stadshalle, waar men brood verkocht, werd nog al dikwijls, tot in het midden van de 15de eeuw, Broodmarkt genoemd. Befferen is één van die plaatsbenamingen wiens oorsprong moeilijk terug te vinden is. Ridder Snoy was heer van Befferen. Boven de Pasbrug stond de Befferhoef en een buitengoed Beffershof genaamd. Daar was vroeger de zetel van het gerechtshof voor 't Land van Mechelen onder Brabant gelegen."

VariaBewerken

 • In de teksten van Jan Bruylants' Uylenspieghel in Vlaanderen duikt de naam Beffer op. Uit de tekst blijkt het te gaan over een drankgelegenheid in Mechelen:
  "Als we iets te snijden krijgen of te naaien, zullen we 't toch zoo goed doen als mijn Keizer, en is de baas niet tevreden, dan zoeken we elders een anderen winkel... We zullen nog maar eens gaan zien in den ‘Beffer’, of er geen Mechelaar zit, die onze kennis wil maken, de geschiedenis van den keizer-kleermaker wenscht te hooren en ons daarvoor eenige potten bruinen zal betalen... Dat brengt ons nieuw ambacht ook al mede... Ze troffen er meer dan één inwoner van de Dijlestad aan, die er fier op was in het gezelschap der twee befaamde Hofsnijders te verkeeren."
 • Zie ook Mechelse straten waarin een mariabeeldje voorkomt.
 • Eind maart 2017 won Mechelen de Vlaamse Prijs Publieke Ruimte voor de aanleg van de Rik Wouterstuin.[1]

GalerijBewerken

Externe linksBewerken

BronnenBewerken

 1. Mechelen wint publieksprijs met Rik Wouterstuin Gazet van Antwerpen (2017-03-30) Nagezien 2018-06-28.

VoetnotenBewerken