Hoofdmenu openen

Mechelen Mapt β

Antonie van Obbergen

English.gif A famous architect/constructor from Mechelen.

Antonie van Obbergen werd geboren te Mechelen in 1543 en was een bouwmeester en een vestingsingenieur.

Werken

Eén van zijn grootste realisaties was het Slot Kronborg in Helsingør (Elseneur aan de Sont), een project dat was opgestart door Hans I van Steenwinkel, alias Hans van Emden, maar hij is vooral bekend van het Raadhuis van de Alstadt in Danzig (1587-1589), nu Gdansk in Polen. Hij ontwierp er de toren.

Hij zal in deze stad blijven tot aan zijn dood (1611), waar hij, na aangesteld te zijn geweest als stadsarchitect, nog verantwoordelijk is voor de bouw van een aantal openbare en patriciërswoningen : Zeughaus 1602-1605, de bastions van Danzig (waaronder ook het Grote Wapenhuis, in Laat-Renaissance 1601-1609, en de Peinkammer) en het stadhuis van Torun, aan de Weichselmonding, in Polen. Deze werken kenmerken de Hollandse School met maniëristische gevels, maar gemengd met Vlaamse Renaissance, zal hieruit later de zogenaamde Danziger Stijl ontspruiten.

Het is ook in deze periode dat de familie Van den Block uit Mechelen / Zemst zich ophoudt in Danzig (Wilhelm, Izaak, Jacob and Abraham Van Den Block), een familie van kunstschilders, architecten en beeldhouwers.

Boeken

Het verhaal van Antonie van Obbergen staat beschreven in een boek van de Duitse schrijfster Else Sparwasser (pseudoniem Grete Grombachter 1892-1953) uit 1919, met de titel : Antony von Obbergen, Danziger Roman.

Externe links