Hoofdmenu openen

Mechelen Mapt β

Alfred Hendrickx

English.gif Furniture designer from Mechelen

Alfred Hendrickx (Mechelen, 1931) was in de jaren 50 van de 20ste eeuw één van de meest prominente Belgische meubeldesigners.

Zijn grootvader Eugène Van Fleteren had in Mechelen tijdens het interbellum de firma Van Fleteren gesticht. Na de oorlog specialiseerde het bedrijf zich aanvankelijk in scheepsinterieurs, tot het rond 1950 overschakelde naar een sterk gemechaniseerde productie van woningmeubilair, aansluitend bij de tendens tot het 'sociale meubel', dat in de op gesculpteerde stijlmeubelen terugblikkende 'Meubelstad Mechelen' door de burgerij nog veeleer meewarig werd bekeken.

Expo '58Bewerken

Dat decennium ontwierp Alfred Hendrickx veel meubels met een vloeiende, speelse lijn voor de firma Van Fleteren, die zich had toegelegd op met een moderne modulaire stijl. Hij werkte dan heel tijdgebonden, een beetje zoals Giò Ponti en Carlo Mollino en zijn meubellijn Belform werd geëxposeerd op de wereldtentoonstelling Expo '58 in Brussel. Daarna werd werd zijn stijl overeenkomstig de nieuwste mode heel strak.

Opvallend zijn de uitgefreesde schuifdeuren en de typische ranke zwarte poten.

Meubelstukken van Alfred Hendrickx werden ook aangeboden in Mechelen, doch de deelcollectie Meubelen vormt (momenteel) niet de hoofdfocus van de Stedelijke Collectie.

Externe linksBewerken