Adèle Colson

English.gif First female carillon master from Mechelen
Adèle Colson

Adèle Celestine Josephina Colson, geboren te Mechelen op 24 februari 1905 en overleden te Sint-Niklaas op 22 december 1997, was de eerste vrouw die afstudeerde aan de nog prille Beiaardschool in haar geboortestad, de latere Koninklijke Beiaardschool Jef Denyn.

BiografieBewerken

Adèle Colson was de dochter van Raymond Frans Colson, een paswerker in het Arsenaal in Mechelen, en Leontine Merckx, huisvrouw.

Als jong meisje volgde ze zang en piano aan het Mechels Stedelijk Conservatorium en werd laureaat aan Studio Herman Teyrlinck in Antwerpen. Na deze studies was Adèle vastbesloten om beiaardier te worden. Om dit te bekostigen speelde zij piano bij de vertoning van stomme films in de Mechelse bioscopen.

In de Mechelse beiaardschool weigerde Staf Nees haar te onderwijzen (hij vond dat een beiaard geen instrument was voor vrouwen), waardoor Adèle Colson persoonlijk les kreeg van Jef Denyn.

Tijdens haar finale eindwerk (waaronder een examenstuk van de Antwerpse componist Jef van Hoof) verloor Adèle Colson een knoop van haar linkerschoen, doch zij zette het examenstuk verder. Hierdoor werd zij, op 6 augustus 1929, de 21e gediplomeerde van de Mechelse beiaardschool en de eerste gediplomeerde vrouwelijke beiaardier ooit.

Tijdens haar huwelijk met de Gentse hotelhouder Gaston van Parijs deed Adèle Colson een poging om stadsbeiaardier te worden in Gent (1950), doch dit mislukte door de “bekrompen dorpspolitiek” van de Gentse ambtenarij en (alweer) het verweer van Staf Nees. Dit leidde tot het verscheuren van het diploma door Adèle Colson zelf.

Het was de latere directeur Piet van den Broek, die haar een kopie van haar diploma zou bezorgen, zodat er vrede kwam. In het schooljaar 1975-1976 ontstond zelfs de wedstrijd voor beiaardspeling 'Gaston van Parijs-Colsonprijs' te Mechelen.

FilmlinksBewerken

Mechelen - Beiaardier aan het werk


BronnenBewerken

VoetnotenBewerken