Prosper de Troyer

Versie door 213.224.83.4 (overleg) op 12 mei 2007 om 18:12
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)

Detroyer.jpg

Prosper De Troyer (Destelbergen 26 december 1880 - Duffel 1 juni 1961) was een kunstschilder.


Translation Sjabloon:Begin

Beschrijving

 
Een van zijn werken

Hij volgde zijn opleiding in 1892 aan de Sint-Lucasschool te Oostakker. Hij startte in Gent als leerjongen in beeldhouwateliers, bij een schilderijrestaurateur (olv schilder De Pauw) en in een smidse. Hij leerde daar Gustave van de Woestijne kennen.

Tijdens zijn legerdienst volgt hij in Mechelen avondlessen aan de Academie voor Beeldende Kunsten, onder directeur/kunstschilder Willem Rogier. Hij zet zijn studies verder tot 1907 en vestigt zich als kunstschilder aan de Brusselsesteenweg 32.

In Mechelen maakt hij kennis met Rik Wouters (1914) en neemt tijdens Wereldoorlog I deel aan de tentoonstellingen van de kunstkring “Doe stil voort”. De Troyer richt met enkele anderen in Mechelen de Kunstkring 'Van Onzen Tijd' op.

Prosper de Troyer sloot zich aan bij de kring 'Moderne Kunst' in Antwerpen. Zijn abstracte manier van werken (1921-1922) maakte plaats voor figuratief-expressionisme. Hij gaf vanaf 1939 les aan de Mechelse Academie voor Beeldende Kunsten.

Hij wordt eerst beïnvloed door Eugène Laermans en Jakob Smits, later door de futuristen. Hij assimileert aanvankelijk het neo-impressionisme, dan het fauvisme en het kubisme (1918-1919). Hij evolueert vanaf 1920 naar de abstractie en adopteert rond 1921 de zgn. “zuivere beelding” , met een aantal abstracte werken waarbij de realiteit op geometrische wijze wordt geschematiseerd. In 1922 keert hij resoluut terug naar de figuratieve vormgeving en in het bijzonder naar het expressionisme.

Met thema’s als de moeder, het kind, de mens, het landschap en religieus geïnspireerd werk evolueert hij naar een zeer persoonlijk expressionisme met krachtig opgebouwde schilderijen rond zijn familiaal leven in een sterk vereenvoudigde expressieve vormentaal. Hij is bevriend met Michel de Ghelderode, Alfred Ost, Felix De Boeck, Georges Marlier, Frans Mertens en Edmond Grégoire. Exposeeert o.a. in Amsterdam, Belgrado, Berlijn, Bern, Budapest, Florence, Genève en Parijs. Werken van Prosper De Troyer bevinden zich o.m. in musea te Brussel, Antwerpen, Gent en Mechelen.


Adres/Contact

Hier kan je de adres- of contactgegevens kwijt.

Externe Links