Bruul: verschil tussen versies

k (Tekst vervangen - "==Voetnoten‍==" door "==Voetnoten==")
 
(47 tussenliggende versies door 9 gebruikers niet weergegeven)
Regel 1: Regel 1:
  +
{{Translation|Most famous shopping street in the city}}
[[Bestand:winkelbruul.jpg]]
+
[[Bestand:winkelbruul.jpg|thumb|400px|<div>'''Bruul'''</div>]]
   
  +
De '''Bruul''' te [[Mechelen]] is een rechte, behoorlijk lange en de voornaamste winkelstraat. Hij begint smal aan de [[Grote Markt]] met de in de volksmond genoemde Korte Bruul en is breder vanaf de [[Botermarkt]] tot het eindpunt aan de [[Fonteinbrug]]. Daar over de [[Dijle (rivier)|Dijle]] ligt de [[Vijfhoek]].
'''De Bruul''' is zowat de bekendste (winkel)straat van [[Mechelen]].
 
   
  +
Behalve de Botermarkt heeft de oostzijde slechts é‍ é‍ n zijstraat. Dat plein en die [[Hazestraat]] komen uit bij het begin- en respectievelijk het eindpunt van de [[Leermarkt]]. Aan de westkant vormen alle zeven straatjes rechtstreeks of via de [[Lange Schipstraat]] verbindingen met de [[IJzerenleen]].
   
 
==Geschiedenis==
 
==Geschiedenis==
 
De benaming Bruul wijst op moerassig gebied. Voorheen had men het over de 'Nieuwe Bruul' in tegenstelling tot de 'Oude Bruul', welke laatste benaming sommige Mechelaars nog steeds benutten voor de huidige [[Désiré Boucherystraat]].
[[Afbeelding:bruulbrug.jpg|thumb|'''Einde van de Bruul aan de [[Fonteinbrug]]''']]
 
De benaming '''Bruul''' wijst op '''moerassig gebied'''. Voorheen had me het over de ''Nieuwe Bruul'' in tegenstelling tot de ''Oude Bruul'' (de huidige [[Désiré Boucherystraat]]).
 
   
Door de ontmanteling van de '''Vesten''' en de aanleg van de '''stationswijk''' werd de '''Bruul''' in de 19e eeuw een belangrijke verbinding '''tussen het station en het stadscentrum'''. Hierdoor kwamen er meer '''handelaars''' in de straat, bevorderd door de inplanting van '''warenhuizen''' (1910-1921-1936) en '''bioscoopzalen''' (1910-1932). De '''Bruul''' werd op deze manier de winkelstraat bij uitstek, enigszins ten nadele van de [[Ijzeren Leen]].
+
Door de ontmanteling van de vesten en de aanleg van de stationswijk werd de Bruul in de 19e eeuw een belangrijke verbinding tussen het station en het stadscentrum. Hierdoor kwamen er meer handelaars in de straat, bevorderd door de inplanting van warenhuizen (1910-1921-1936) en bioscoopzalen (1910-1932). De Bruul werd op deze manier de winkelstraat bij uitstek, enigszins ten nadele van de [[IJzerenleen]].
   
  +
'''Heden'''
(Bron : '''Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen''', deel 9n, p54 e.v.)
 
   
 
Op de Bruul zijn talrijke filialen van grote winkelketens gevestigd. De straat is volledig verkeersvrij dan wel verkeersarm. In de Bruul vindt men o.a. het Bruulcenter. Deze manier van winkel houden was populair in de jaren '70 en '80 van de vorige eeuw (Kleine winkels in een groot complex, zoals City2 in Brussel) en dit idee vond men ook terug in de ondertussen afgebroken [[Euroshopping]] op de [[Botermarkt]]. In 2014 opende [[wp:Media Markt|Media Markt]] zijn deuren.
==Nu==
 
  +
Op de Bruul zijn talrijke filialen van grote winkelketens gevestigd. De straat is volledig '''verkeersvrij dan wel -arm'''. In de Bruul vindt men oa '''[[Het Bruulcenter]]'''. Deze manier van winkel houden was populair in de '''jaren 70 en 80''' van de vorige eeuw (Kleine winkels in een groot complex, zoals '''City2 in Brussel''') en dit idee vond men ook terug in de '''[[Euroshopping]] op de [[Botermarkt]]'''.
 
 
Dankzij zijn grote commerciële waarde komt deze straat ook voor in het bekende gezelschapspel [[wp:Monopoly|Monopoly]].
   
  +
==Etymologie==
Dankzij zijn grote commerciële waarde komt deze straat ook voor in het bekende gezelschapspel '''Monopoly'''.
 
 
Een Bruul (ook wel Bril, Bruel of Bruil) duidde oorspronkelijk een afgepaald gebied aan. Later bedoelde men er een braakliggend en vaak moerassig stuk land mee, vaak met houtgewas begroeid. In de Kempen werd vaak ook gewoon een wei die dicht tegen de bebouwing lag aangeduid met Bruul. Het woord gaat terug op een middeleeuws Latijns woord Brogilio, dat waarschijnlijk van Keltische oorsprong is. De term komt in het Nederlandse taalgebied in verschillende regionale vormen voor&#8202;&zwj;: Bruul, Bruil, Broel en waarschijnlijk ook Brogel en Breugel. Hij wijst op verscheidene locaties, bijv. de Broeltorens in Kortrijk, het Bruulpark aan de Bruul in Ronse,<ref>[http://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/104902 Bruulpark (ID:&#8201;&zwj;104902)]. ''Inventaris (Erfgoedobjecten)''. Onroerend Erfgoed. <small>Nagezien 2019-09-06.</small></ref> de Bruul in Mechelen. Bij Groningen ligt achter het Stadspark een streek met de naam Bruilweering (wering = dijk). Het Latijnse woord Brogilio is ook in het Duits (Brühl, Bühel) overgenomen, evenals in het Frans (Broglie, Breuil) en komt ook in die talen in plaatsnamen voor.
   
==Begin en einde==
+
==Varia==
  +
*Zie ook [[Madonna's in Mechelen|Mechelse straten waarin een mariabeeldje voorkomt]].
'''De Bruul''' begint op de '''[[Grote Markt]] ([[Korte Bruul]])''' en eindigt aan de '''[[Fonteinbrug]]''', op het kruispunt met '''[[De Lange Schipstraat]]'''. Hier begint de '''[[Vijfhoek]]'''.
 
 
==Ethymologie==
 
Een '''Bruul (ook wel Bril, Bruel of Bruil)''' duidde oorspronkelijk een '''afgepaald gebied''' aan. Later bedoelde men er een '''braakliggend en vaak moerassig stuk land''' mee, vaak met '''houtgewas''' begroeid. In de Kempen werd vaak ook gewoon een '''wei''' die dicht tegen de bebouwing lag aangeduid met Bruul. Het woord gaat terug op een Middeleeuws Latijns woord '''Brogilio''', dat waarschijnlijk van '''Keltische''' oorsprong is. De term komt in het '''Nederlandse Taalgebied''' in verschillende regionale vormen voor : '''Bruul, Bruil, Broel''', en waarschijnlijk ook '''Brogel en Breugel'''. Het is een onderdeel van verschillende plaatsnamen, bijv. de '''Broeltorens in Kortrijk, de Bruul in Mechelen'''. Bij '''Groningen''' ligt achter het Stadspark een streek met de naam '''Bruilweering (wering = dijk)'''. Het Latijnse woord Brogilio is ook in het '''Duits (Brühl, Bühel)''' overgenomen, evenals in het '''Frans (Broglie, Breuil)''' en komt ook in die talen in plaatsnamen voor.
 
 
==Externe Links==
 
*[http://www.mechelenbruult.be/info.html Het BruulComitee]
 
   
 
==Galerij==
 
==Galerij==
 
<gallery>
 
<gallery>
Afbeelding:Fonteinbrug Bruul.jpg|'''[[Fonteinbrug]] en Bruul'''
+
Afbeelding:Fonteinbrug Bruul.jpg|'''Fonteinbrug<br />en Bruul'''
Afbeelding:...|'''...'''
+
Afbeelding:Bruul Hanswijkprocessie 1923.jpg|'''[[Hanswijkprocessie]]<br>Bruul 1923'''
Afbeelding:...|'''...'''
+
Afbeelding:bruulbrug.jpg|'''Einde van de Bruul<br>aan de Fonteinbrug'''
  +
Afbeelding:Bruul Au gant royal.jpg|'''''Au Gant Royal''<br />Bruul'''
 
</gallery>
 
</gallery>
   
  +
==Filmlinks==
  +
<div class="YtTop YtNew">
  +
<div class="YtA"><div class="YtB">
  +
<youtube width="356" height="200">w_fo7ukmRBY</youtube></div>
  +
Bruul Mechelen</div>
  +
<div class="YtA"><div class="YtB">
  +
<youtube width="356" height="200">hjMisRT0viM</youtube></div>
  +
O.L.V.-van-Leliëndaalkerk in de Bruul</div>
  +
</div><br />
  +
<div class="YtBottom YtNew">
  +
<div class="YtA"><div class="YtB">
  +
<youtube width="356" height="200">7lCXpF_mubw</youtube></div>
  +
Mediamarkt Bruul Mechelen</div>
  +
<div class="YtA"><div class="YtB">
  +
<youtube width="356" height="200">dpexd6AWNKc</youtube></div>
  +
Wandeling door de Bruul</div>
  +
</div><br />
  +
  +
==Bronnen==
  +
<div class="References">
 
*Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen, deel 9n, p.&#8239;54 e.v.
  +
<references />
  +
</div>
   
  +
==Voetnoten==
<googlemap version="0.9" lat="51.025336" lon="4.48092" zoom="15">
 
  +
<div class="References">
6#CCFF0000
 
  +
<references group="N" />
51.023343, 4.482032
 
  +
</div>
51.024629, 4.4819
 
51.025378, 4.481643
 
51.02622, 4.481269
 
51.026824, 4.481027
 
51.027198, 4.480909
 
51.027693, 4.480838
 
</googlemap>
 
   
 
[[Categorie:Straten]]
 
[[Categorie:Straten]]

Huidige versie van 14 feb 2021 om 23:45

English.gif Most famous shopping street in the city
Bruul

De Bruul te Mechelen is een rechte, behoorlijk lange en de voornaamste winkelstraat. Hij begint smal aan de Grote Markt met de in de volksmond genoemde Korte Bruul en is breder vanaf de Botermarkt tot het eindpunt aan de Fonteinbrug. Daar over de Dijle ligt de Vijfhoek.

Behalve de Botermarkt heeft de oostzijde slechts é‍ é‍ n zijstraat. Dat plein en die Hazestraat komen uit bij het begin- en respectievelijk het eindpunt van de Leermarkt. Aan de westkant vormen alle zeven straatjes rechtstreeks of via de Lange Schipstraat verbindingen met de IJzerenleen.

GeschiedenisBewerken

De benaming Bruul wijst op moerassig gebied. Voorheen had men het over de 'Nieuwe Bruul' in tegenstelling tot de 'Oude Bruul', welke laatste benaming sommige Mechelaars nog steeds benutten voor de huidige Désiré Boucherystraat.

Door de ontmanteling van de vesten en de aanleg van de stationswijk werd de Bruul in de 19e eeuw een belangrijke verbinding tussen het station en het stadscentrum. Hierdoor kwamen er meer handelaars in de straat, bevorderd door de inplanting van warenhuizen (1910-1921-1936) en bioscoopzalen (1910-1932). De Bruul werd op deze manier de winkelstraat bij uitstek, enigszins ten nadele van de IJzerenleen.

Heden

Op de Bruul zijn talrijke filialen van grote winkelketens gevestigd. De straat is volledig verkeersvrij dan wel verkeersarm. In de Bruul vindt men o.a. het Bruulcenter. Deze manier van winkel houden was populair in de jaren '70 en '80 van de vorige eeuw (Kleine winkels in een groot complex, zoals City2 in Brussel) en dit idee vond men ook terug in de ondertussen afgebroken Euroshopping op de Botermarkt. In 2014 opende Media Markt zijn deuren.

Dankzij zijn grote commerciële waarde komt deze straat ook voor in het bekende gezelschapspel Monopoly.

EtymologieBewerken

Een Bruul (ook wel Bril, Bruel of Bruil) duidde oorspronkelijk een afgepaald gebied aan. Later bedoelde men er een braakliggend en vaak moerassig stuk land mee, vaak met houtgewas begroeid. In de Kempen werd vaak ook gewoon een wei die dicht tegen de bebouwing lag aangeduid met Bruul. Het woord gaat terug op een middeleeuws Latijns woord Brogilio, dat waarschijnlijk van Keltische oorsprong is. De term komt in het Nederlandse taalgebied in verschillende regionale vormen voor ‍: Bruul, Bruil, Broel en waarschijnlijk ook Brogel en Breugel. Hij wijst op verscheidene locaties, bijv. de Broeltorens in Kortrijk, het Bruulpark aan de Bruul in Ronse,[1] de Bruul in Mechelen. Bij Groningen ligt achter het Stadspark een streek met de naam Bruilweering (wering = dijk). Het Latijnse woord Brogilio is ook in het Duits (Brühl, Bühel) overgenomen, evenals in het Frans (Broglie, Breuil) en komt ook in die talen in plaatsnamen voor.

VariaBewerken

GalerijBewerken

FilmlinksBewerken

Bruul Mechelen
O.L.V.-van-Leliëndaalkerk in de Bruul


Mediamarkt Bruul Mechelen
Wandeling door de Bruul


BronnenBewerken

  • Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen, deel 9n, p. 54 e.v.
  1. Bruulpark (ID: ‍104902). Inventaris (Erfgoedobjecten). Onroerend Erfgoed. Nagezien 2019-09-06.

VoetnotenBewerken